Osmifinalistka Kvitová: Povinnost jsem splnila, voleje byly hezké. A co hekání?

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z LONDÝNA – Return Natalije Stevanovičové zamířil do autu, a tak mohla Petra Kvitová zvednout ruce nad hlavu a pořádně si zakřičet! Česká lvice postoupila po výhře 6:3 a 7:5 poprvé od roku 2019 do osmifinále ve Wimbledonu, kde je dvojnásobnou šampionkou. Proti urputně hekající a čopující srbské kvalifikantce se pořádně nadřela, na dříve prokletém dvorci číslo 2 ale nakonec zapsala už čtvrtou výhru v řadě. Celkově pak Kvitová drží od Berlína osmizápasovou vítěznou šňůru.

Jak velká to dnes byla zkouška trpělivosti?
Bez trpělivosti a klidné hlavy by to dneska nešlo. Kdybych byla nervózní jako včera, měla bych to o dost těžší. Hodně mi to pomohlo a věděla jsem, že budu muset být víc v klidu. Zkazila jsem nějaké údery, ale klidná hlava mi to dneska vyhrála. Byl to těžký zápas, i kvůli dešťové přeháňce.

Ve druhém setu jste vedla už 4:2, za stavu 4:5 ale bylo utkání na více než dvě hodiny přerušeno. Věděla jste, že má přijít déšť?
Tušila jsem, že má přijít déšť asi v jednu, takže jsem si říkala, že bych to teoreticky mohla stihnout. Nebylo to pro mě moc hezké, dlouho se mi takové přerušení nestalo. Byla jsem úplně vyřízená, dokonce jsem i usnula, skoro nic jsem nesnědla. Vrátila jsem se dobře, ale stejně jsem si konec zkomplikovala. Jsem moc ráda, že jsem měla odvahu jít i párkrát na síť. Měla jsem jít ještě víc, ale někdy jsem byla tak zatažená, že mě to prostě nenapadlo.

K síti jste vyrazila 35krát a hned v 26 případech jste uspěla. To je velmi slušné…
Hlavně v posledních gemech jsem tam měla hezké halfvoleje. V takovou chvíli si řeknu, že to umím. A někdy je mi líto, že na síť nechodím častěji. Vracím se do mladých let, když jsem tam chodila víc. Hra se změnila, takže na to není tolik příležitostí. Ale bylo to hezké.

Soupeřka po každém úderu neobvykle hlasitě hekala. Ovlivnilo vás to?
Vůbec jsem nevnímala, že by nějak řvala. Dokážu to odblokovat a soustředím se sama na sebe. Kdyby hekala až do mého úderu, bylo by to něco jiného. Ale ty zvuky bych změnila. Myslím, že tenistky by při hraní měly přestat hlasitě hekat.

Do osmifinále Wimbledonu jste postoupila poprvé od roku 2019 a teprve podruhé od vašeho triumfu v roce 2014. Cítíte se být favoritkou turnaje, nebo ne?
Nepovažuji se za favoritku. Všechna velká jména stále postupují turnajem. Ale neřeším to. Jsem šťastná, že jsem pronikla do druhého týdne. Povinnost jsem splnila. Teď už se snad můžu trošku uvolnit. Beru to jako úspěch po dlouhé době.

Wimbledon (GBR, 44 700 000 GBP, tráva)
3. kolo ženské dvouhry
Natalija Stevanovičová (SRB, 225.) – PETRA KVITOVÁ (9.) 3:6, 5:7