Kde vlastně budu hrát? ptala se Bouzková. Pak na Wimbledonu opět zastavila světovou pětku

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z LONDÝNA – Pro Caroline Garcíaovou se jednalo o nepříjemné déjà vu. Francouzská hvězda stejně jako loni ztroskotala na Wimbledonu na české bojovnici Marii Bouzkové, proti jejíž obraně marně hledala účinné zbraně. Čtyřiadvacetiletá Bouzková si poradila i se změnami kurtů: původně měla hrát na dvojce, pak začala na osmnáctce a třetí set absolvovala pod střechou na jedničce. „Říkala jsem si, že nevím, na jakém kurtu budeme hrát. Po druhém setu jsem myslela, že budeme pokračovat druhý den,“ vyprávěla na noční tiskovce Bouzková.

Třetí zápas proti Caroline Garcíaové na trávě a třetí výhra. Marie Bouzková dokazuje, že zelený pažit nesedí pouze ranařkám, ale i šikovným hráčkám s výborným pohybem a pestrou hrou.

Světová pětka Garcíaová sice zasypala českou tenistku 51 vítěznými míči, ale taky jí výrazně pomohla 53 nevynucenými chybami a řadou unáhlených rozhodnutí. Bouzková jí nedala ani míček zadarmo a po 22. hodině místního času odcházela z velkého kurtu číslo 1 jako čerstvá osmifinalistka.

Vzpomněla jste si na loňské osmifinále Wimbledonu, kdy jste Garcíaovou porazila 7:5 a 6:2?
Určitě, strašně mi to připomnělo minulý rok. Byl to opět boj o každý míček a všechny stavy byly důležité. Věděla jsem, že musím bojovat a být silnější. Byla tam spousta napnutých stavů, kde rozhoduje velmi málo. Jsem ráda, že jsem to zvládla.

Dokázala byste určit jeden klíčový míček utkání?
Jak jsem si vzala brejk nazpět ve třetím setu. Za stavu 2:3 se mi povedl return a vrátila jsem se do zápasu. To byl jeden z nejdůležitějších momentů, že jsem zachovala chladnou hlavu a odehrála to.

Původně jste měly hrát na dvojce, pak jste absolvovaly dva sety na osmnáctce a poté vás pořadatelé přesunuli pod střechu kurtu číslo 1. Jak jste změny prožívala?
Říkala jsem si, že nevím, na jakém kurtu budeme hrát. Po druhém setu jsem myslela, že budeme pokračovat druhý den. Potom ale řekli, že půjdeme na jedničku. S tím jsem vůbec nepočítala. Zároveň jsem ale byla natěšená, že jdeme na takhle hezký kurt a že budeme mít zataženou střechu. Věděla jsem, že tam bude zase hodně diváků a že atmosféra bude skvělá.

Divákům jste předvedla maximální bojovnost, jednou jste skončila i na zadku. Bolelo to hodně?
Mám tam bouli. (usmívá se) Rozběhla jsem se, co to šlo, a věděla jsem, že to dopadne velice špatně. Ale to mě nezastavilo. Alespoň jsem to ještě vrátila a musela výměnu dohrát.

Kam byste vítězství nad pátou hráčkou světa, navíc na Wimbledonu, zařadila?
Určitě je to jedno z největších vítězství, co jsem v kariéře zažila. Hrajeme grandslam ve Wimbledonu, pozdě večer, to je definice tenisové bitvy. Moc si toho vážím a myslím, že až se to uklidní, uvědomím si, jak jsem tu situaci zvládla. A pak z toho můžu čerpat nové zkušenosti.

Na Wimbledonu jste podruhé za sebou v osmifinále. Jaký je to úspěch?
Znamená to pro mě moc, všechny emoce i těžké zápasy mi toho tolik dávají. Vždycky tu mám velmi dobrou energii, dostanu ze sebe všechno. Wimbledon je můj nejvysněnější a nejoblíbenější turnaj.

V osmifinále vás čeká atraktivní české derby proti Markétě Vondroušové. Co vy na to?
Bude to další hrozně těžký zápas a bitva o každý míč. Maky teď hraje moc dobře a suverénně tady postupuje. V Indian Wells jsem s ní letos dost lehce prohrála (dvakrát 1:6, pozn. red.), takže se těším na odvetu.

Wimbledon (GBR, 44 700 000 GBP, tráva)
3. kolo ženské dvouhry
MARIE BOUZKOVÁ (33.) – Caroline Garcíaová (FRA, 5.) 7:6(0), 4:6, 7:5