Sbírka osmifinále je kompletní! Všechno chci hrát na patnáctce, jásá Vondroušová

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z LONDÝNA – Zatímco vyšťavená Donna Vekičová těžce vydechovala, Markéta Vondroušová se v pátek pohybovala po travnatém dvorci číslo 15 stejně jako o den dříve s grácií. Po Veronice Kuděrmetovové (6:3, 6:3) si bez výraznějších potíží poradila také s další těžkou soupeřkou Vekičovou (6:1, 7:5) a po zásluze zkompletovala svou sbírku grandslamových osmifinále. Na turnaji velké čtyřky byla svěřenkyně Jana Hernycha mezi top šestnáctkou naposledy před více než dvěma lety na Roland Garros. „Herňa má dneska narozky. Aspoň jsem mu dala dárek,“ zmínila v dobré náladě Vondroušová, jejíž trenér Hernych slaví 44. narozeniny.

Berlínská finalistka Donna Vekičová působila na dvorci chvílemi až zoufale. Po včerejším náročném souboji se Sloane Stephensovou, který otočila ze 4:6 a 2:5, jí viditelně scházely síly, měla problém v delších výměnách a marně hledala recept na pestrou hru Markéty Vondroušové.

Hotovo bylo za nicotných 68 minut. A to ještě Vondroušová duel na první pokus za stavu 6:1 a 5:4 nedopodávala. „Koncovka byl hodně dobrý tenis. Věděla jsem, že to ještě bude těžké. Bylo důležité nevypustit jediný míč, trápit ji, aby se musela hýbat, protože bylo znát, že byla fakt unavená,“ vysvětlila recept na výhru Vondroušová.

„Za tyhle dny a zápasy jsem fakt vděčná. Zlomila jsem to, teď se na trávě cítím vážně dobře. Jsem klidná, věřím si. Dřív mi přišlo, že holky nepřetlačím, nemám dost síly. Teď si dokazuji, že to jde. Všechno do sebe zapadá,“ radovala se na pozápasové tiskovce.

Vondroušová zvítězila na kurtu číslo 15 během dvou dní už podruhé a opět nad členkou Top 25 žebříčku. Není divu, že zmíněný dvorec zařadila mezi své oblíbené.

„Doufám, že mě na něj budou dávat pořád. Všechno chci hrát na patnáctce,“ glosovala s úsměvem. „Nabilo mě, když jsem šla na kurt, na kterém jsem vyhrála. Z pověrčivosti jsem si vybrala taky stejnou lavičku. Jsem ráda, že se mi zadařilo.“

Členka štvanického ČLTK díky páteční výhře zkompletovala svou sbírku osmifinále na grandslamech. Mezi šestnáct nejlepších už dříve pronikla na US Open 2018, Australian Open 2021 a také dvakrát na Roland Garros (2019, 2021).

„Je to super pocit. Vždycky jsem si říkala, že na trávě to úplně nevidím. A teď už mám druhý týden všech grandslamů. Nikdy bych neřekla, že to tady může dopadnout. Ale když si člověk věří a nastaví si hlavu, tak to jde,“ libuje si osmifinalistka.

K postupu jí hned při cestě z dvorce gratuloval také Jan Kodeš, který právě před padesáti lety slavný Wimbledon ovládl.

„Vídáme se na Štvanici, hodně tenis prožívá. Bylo hezké, že za mnou přiběhl. Viděla jsem ho, až když jsem vyrazila směrem k šatně. Byl nadšený. Je velká osobnost, rozumí tenisu fakt extrémně a každá rada od něj je skvělá,“ vděčně líčila čtyřiadvacetiletá Češka, kterou v osmifinále čeká vítězka zápasu mezi Marií Bouzkovou (33.) a Caroline Garcíaovou (5.) z Francie.

Wimbledon (GBR, 44 700 000 GBP, tráva)
3. kolo ženské dvouhry
MARKÉTA VONDROUŠOVÁ (42.) – Donna Vekičová (CRO, 21.) 6:1, 7:5