Účinná kombinace Big 3! Federera zaskočila slova jeho extrenéra o světové jedničce

- Jan Vojkůvka

Tenisté, kteří dominovali posledním dvěma dekádám mužského tenisu, jsou Roger Federer, Rafael Nadal a Novak Djokovič. Tzv. Big Three (velká trojka) mezi sebe jen občas vpustila některého z hráčů za sebou. Podle bývalého trenéra Rogera Federera však přichází nová Big Three, respektive její kombinace pouze v jednom muži. Řeč pochopitelně byla o Carlosovi Alcarazovi, který bývalou světovou trojku naprosto oslnil.

Čtyřiačtyřicetiletý Ljubičič, jenž zanechal významnou stopu na okruhu ATP a následně také trénoval Rogera Federera, pečlivě sleduje kariéru Carlose Alcaraze. Mladý Španěl jej naprosto uhranul. Přestože je mu teprve dvacet let, už byl několikrát (a momentálně i je) na postu světové jedničky. Vyhrál US Open, čtyři turnaje Masters a dalších šest menších podniků.

Podle Ljubičiče je Alcaraz jakýmsi unikátem, který vstoupil do dění na okruhu ATP, aby vyplnil mezeru po odchodu velké trojky – Federer už skončil s kariérou, Nadal ji ukončí příští rok a zbývá tak už jen Djokovič, s nímž se Alcaraz přetahuje o první místo světa. Podle Ljubičiče dokáže mladý Španěl opravdu velké věci.

„Je pozitivní a je něčím, co jsme dosud neviděli: velmi efektivní kombinací Djokoviče, Federera a Nadala,“ řekl o Alcarazovi chorvatský kouč. Pokud spojíte tyto tři legendy mužského tenisu dohromady, vznikne vám skutečně tenisový stroj, který lze jen těžko zastavit. A takový potenciál má podle Ljubičiče právě Alcaraz, až ještě trochu více vyzraje.

Co na slova svého bývalého trenéra říká, byl v rozhovoru pro CNN během Wimbledonu dotázán i Federer. A byl dost překvapený. „To vážně řekl? To je docela kompliment,“ vysoukal ze sebe. „Myslím, že Carlos ve svém mladém věku dělá neuvěřitelné věci,“ přisvědčil.

„Nejsem zastáncem vyvíjení tlaku na mladší hráče a sdělení typu, že tohle vyhraje. Ale on je typ hráče, co jede do Paříže s tím, že to vyhraje, co jede do Wimbledonu s tím, že to vyhraje. Vyvíjí tlak sám na sebe, což je skvělé,“ uznal Federer. „A proto mohu také říci, že si myslím, že v budoucnu dosáhne neskutečných věcí. Což znamená více vyhraných grandslamů a mnoho let na pozici světové jedničky,“ dodal.