Kvitovou nerozhodil otravný hmyz ani pomalý kurt. Vybojovala jsem to, říká po postupu

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z LONDÝNA – Že se Petra Kvitová před zápasem ani během něj necítila ideálně? Na výkonu české lvice to sice bylo poznat, žádné drama se ale nekonalo. Kvitová i díky 25 vítězným úderům vyřídila ve druhém kole Wimbledonu na dvorci číslo 2 nebezpečnou Aljaksandru Sasnovičovou za hodinku a čtvrt dvakrát 6:2. „Jsou to každopádně hezké dvojky. A jestli je to ideální kombinace? Samozřejmě jsem vyhrála, tak snad jo,“ pravila v dobré náladě dvojnásobná turnajová šampionka z let 2011 a 2014.

Zapsala jste už sedmou výhru v řadě. Jak se rodil postup do třetího kola?
Od rozehrávky jsem se necítila úplně dobře, vůbec mi to nelítalo a byla jsem taková zabržděná. Dvojka je podle mě nejpomalejší kurt v areálu. Nemám na ni úplně nejlepší vzpomínky, ale taky jsem tam několikrát vyhrála (Kvitová tam neuspěla v letech 2016 a 2017, v sezonách 2019 a 2022 ale slavila výhry, pozn. red.). Dnes jsem to zvládla, za což jsem moc ráda. Nepředvedla jsem úplně dobrý tenis, ani servis mi moc extra nešel, ale stejně jsem to vybojovala.

Vedro vám nevadilo?
Byla jsem v pohodě. Nepřišlo mi, že bylo extra vedro. Musím ale říct, že tam všude bylo od začátku strašně moc much, bylo to peklo! Postupem času se to trochu zlepšilo. Rozhodčí mi řekl, že jednou za rok jsou tady mouchy všude a že dnes je ten den. Dokonce jsem se sprejovala, aby na mě nechodily. Bylo to velké překvapení, které jsem tady snad ještě nezažila. Jinak to bylo docela okej.

Nebyli tam i létající mravenci?
Někteří vypadali jako mravenci a někteří jako mouchy. Něco bylo na trávě a něco ve vzduchu. (usmívá se)

Začátek turnaje byl kvůli dešti velmi komplikovaný. Už jste díky dvěma výhrám více v klidu?
Dnes to ze mě spadlo hodně. Jsem unavená, fyzicky i emočně. Ten zápas se ve mně odehrával hrozně moc, i když jsem vedla. Měla jsem několik gemů, kde jsem ztratila vedení 40:0. Pracovalo to ve mně, byla jsem neklidná. Tohle budu muset zítra změnit.

Vzpomněla jste si na prohru v prvním kole Wimbledonu 2018 proti stejné soupeřce? Tehdy jste mimochodem platila za favoritku turnaje…
Ano, trochu jsem se toho obávala. Z toho zápasu proti ní nemám hezké vzpomínky. Každý zápas s ní mám ale v hlavě. Porazila jsem ji v Sydney a v Indian Wells, kde to byla vloni také velká bitva. Věděla jsem, co od její hry čekat. 

Podle papírových předpokladů vás měla ve třetím kole čekat krajanka Karolína Plíšková, nakonec ale narazíte na její srbskou přemožitelku Nataliji Stevanovičovou. Znáte ji?
Moc toho nevím, ale hrozně heká. Před turnajem jsem trénovala vedle ní a bylo to strašné. Viděla jsem pár míčů z prvního kola, když hrála s Karolínou. Přijde mi, že nekazí. Hraje hrozně nepříjemně, skoro ze všeho dává čopy. Musím být pořád dole, protože balon asi moc nevyskočí. A budu muset chodit trochu víc na síť.

Jak během Wimbledonu relaxujete?
Snažím se jít třeba na kávu nebo na procházku. Také se dívám na tenis, ale většinou na mužské zápasy. Minulý večer třeba na duel Andyho Murrayho se Stefanosem Tsitsipasem. To bylo pěkné utkání.

Wimbledon (GBR, 44 700 000 GBP, tráva)
2. kolo ženské dvouhry
Aljaksandra Sasnovičová (69.) – PETRA KVITOVÁ (9.) 2:6, 2:6