Kvitová o přesunu na centrkurt: Pospávala jsem a najednou mi zavolali. Mile mě to překvapilo

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z LONDÝNA – Pořádně dlouho se na vstup do Wimbledonu načekala Petra Kvitová. Dvojnásobná šampionka se ale nakonec na rozdíl do Karolíny Muchové nebo Lindy Noskové zařadila mezi ty šťastnější a utkání prvního kola měla tu čest odehrát ve středu večer pod střechou centrálního dvorce. Italka Jasmine Paoliniová ji stejně jako loni pořádně trápila, česká lvice ale po dvou hodinách dřiny našla cestu k vítězství 6:4, 6:7(5) a 6:1. „Jsem ráda, že jsem zápas odehrála a že jsem mohla nastoupit na nádherný centrkurt. Mile mě překvapilo, když na něj organizátoři náš zápas přesunuli,“ konstatovala unavená, ale šťastná Kvitová.

Příběh zápasu proti Jasmine Paoliniové začal už v úterý, do hry jste ale kvůli dešti nezasáhla. Jak jste trávila čas?
Úterý jsem proležela doma, nepředpokládala jsem, že zasáhnu do hry. Ve středu to vypadalo podobně. Zůstávala jsem v klidu, pospávala jsem v šatně. Až pak mi zavolali, že s největší pravděpodobností půjdu na centr. Najednou se všechno zrychlilo a spustily se přípravy. Jsem ráda, že na mě došlo. I na kurtu jsem si opakovala: Hlavně že hraju!

Těsný druhý set vás ale jistě mrzí…
Jasně, chtěla jsem zápas zvládnout rychleji, ale nedokázala ji ve druhém setu brejknout. Tiebreak mi proklouzl mezi prsty. Myslím, že mě rozhodčí obral o bod za stavu 0:4, což nebylo nic příjemného. Aspoň jsem dobře vstoupila do třetího setu a dokončila ho rychleji.

V tiebreaku jste stáhla z 0:5 na 5:6, pak ale následoval bekhend do sítě a konec setu. Bylo takové zdramatizování spíše povzbuzující, nebo nakonec frustrující?
Je to tiebreak a je tam strašně moc emocí a věcí, které se odehrávaly. Frustrující byl ten potenciální bod na 1:4, který by tiebreak změnil ještě trochu víc. Jinak si myslím, že bylo pozitivní, že jsem to skoro dotáhla. Ale ten poslední balón jsem nezahrála úplně nejlépe.

Nebyla šance, že by vás dali jako dvojnásobnou šampionku pod střechu už v úterý?
Organizátoři tam dali dohrávané zápasy. A muže tam asi dali schválně, protože hrají na tři vítězné sety. Je to pro ně náročné a byli rádi, že to dohráli. Ptala jsem se, jestli je možnost, že bych tam šla, ale nakonec to dopadlo takto.

Bylo by pro vás velkým problémem, kdybyste podobně jako třeba Karolína Muchová hrála první kolo až ve čtvrtek?
Je deprimující pročekat dva dny a nenastoupit. Vždyť Kájin zápas zrušili až po šesté večer. Vracíte se pak domů a zase začínáte předzápasovou rutinu. Vím, že se podobné věci na Wimbledonu dějí, ale jsou otravné.

Ve čtvrtek máte od zápasu volno. Jaký vás čeká program?
Půjdu si asi trochu zahrát, aby tělo něco dělalo a nějak drželo. Trochu se vyšvihám a dám si nějaký servis. Nevím, jestli budu hrát celou hodinu, ale aspoň se trochu zpotím.

Wimbledon (GBR, 44 700 000 GBP, tráva)
1. kolo dvouhry žen
Jasmine Paoliniová (ITA, 44.) – PETRA KVITOVÁ (9.) 4:6, 7:5(5), 1:6