Spokojený Veselý: o výhře nad Kordou, velké rodinné výpravě i kouzlu Wimbledonu

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z LONDÝNA – Když Jiří Veselý projde branou All England Clubu, stává se z něj kat favoritů. Naposledy to odnesl Sebastian Korda, který si před Wimbledonem hodně věřil. Devětadvacetiletý Veselý ho ale na zeleném pažitu zasypal 23 esy a celkem 59 vítěznými míči, v prvním setu přežil tři setboly, v další fázi duelu proměnil hned tři brejkboly a za tři hodiny dokráčel k triumfu 7:6(7), 4:6, 6:2 a 6:3. „Zápas jsem zvládl herně i mentálně skvěle,“ radoval se wimbledonský specialista Veselý, který i na devátý pokus přešel první kolo.

Je pro vás vítězství nad Sebastianem Kordou velkou motivací?
Určitě. Soupeři se mě tady i trochu bojí, vědí, že jsem tady často porazil výborné hráče. Respekt ze mě určitě jde. Ale jsem po osmiměsíční pauze a i ten návrat se komplikoval kvůli dalšímu zranění v Ostravě. Pak jsem neodehrál Štvanici a na Spartě mě to ještě bolelo. Potom mě znovu seklo v zádech, hrál jsem až Mallorcu na trávě. Zápasy i výhry mi chybí. O to víc je tohle povzbuzující. I těch 45 bodů mě posune. Každé vítězství se počítá, takové o to víc. Sám sobě jsem dokázal, že to pořád jde.

Ve Wimbledonu sice první kola neprohráváte, ale přesto… Do jaké míry vás překvapila výhra nad výrazným favoritem?
Soupeř samozřejmě byl těžký, věděl jsem, že Kordič je skvělý tenista, ale také dlouho nehrál kvůli zranění zápěstí. Zápas jsem zvládl herně i mentálně skvěle. Závěr byly obrovské nervy, myslím si, že to bylo vidět, ale v důležitých momentech jsem nezkazil a uhrál jsem si to.

Utkání nebylo jen o vašem dělovém podání, ale i o úspěších na returnu. Jak si ceníte tří proměněných brejkbolů?
V prvním setu to vypadalo, že bude všechno v tiebreacích. Ani nevím, jak jsem našel recept na to, že jsem jeho podání víc vracel. Oba jsme pak začali returnovat líp. Dokázal jsem pak udržet míč ve výměnách a on začal trochu pospíchat a udělal pár nevynucených chyb. Je pozitivní, že i ve výměnách jsem s ním dokázal držet krok. Fyzicky se cítím líp, spoustu věcí jsem vyběhal. Postupně si vše začíná sedat. Chci si to tady hlavně užívat.

Na Wimbledonu jste hrál dvakrát osmifinále a porazil spoustu známých jmen. Čím si vysvětlujete, že se vám vždy daří zrovna tady?
Celou kariéru se mi nikdy na trávě moc nedařily turnaje před Wimbledonem. Vždy až tady. Asi speciální kouzlo. Tráva je tu trochu jiná, jsem schopný s tím povrchem víc pracovat a víc si pomáhat servisem.

Jak se cítíte zdravotně?
Před turnajem jsme hasili požár, chytla mě záda. Ale už jsem dobrý, doufám, že si teď třeba zase nepřeležím krk.

Kdo vás v Londýně doprovází?
Je nás tady fakt hodně, asi sedm. Táta, dále kamarád, který nám pomáhá s organizací, a celý tým. To je pět dospělých plus já a dvě ze tří dětí. Manželka se stará o domácnost, zbytek týmu řídí, co řídit má. Když mám volno, jsem zalezlý v pokoji nebo obýváku, mám svůj klid a hraju si samozřejmě s dětmi. Nejstarší dcera tady chodí do školky, což je supr, je tam ráda.

Jaký má školka režim?
Ráno v jedenáct dceru vždy vypustíme a v pět odpoledne ji nabereme zpátky. Školka je tady na Aorangi, byla tam určitě už minulý rok. Je supr, že dcera může být ve společnosti dětí, které mluví jiným jazykem. Wimbledon má atmosféru, pronajali jsme si i barák kousek od brány, aby mohla rodinka odbíhat a přibíhat.

Wimbledon (GBR, 44 700 000 GBP, tráva)
1. kolo dvouhry mužů
JIŘÍ VESELÝ (528.) – Sebastian Korda (USA, 25.) 7:6(7), 4:6, 6:2, 6:3