Rybička jako Becker a dokonalý úder. Bylo to dva v jednom, hlásil kouzelník Macháč

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z LONDÝNA – Míč z rakety Tomáše Macháče se na dvorci číslo 1 vznesl vysoko nad síť, odrazil se na straně soupeře a vrátil se zpět k českému tenistovi, který už se mezitím stihl zvednout po parádní rybičce à la Boris Becker. Cameron Norrie podobně jako diváci uznale aplaudoval. Dvaadvacetiletý Macháč si v tu chvíli vypracoval gembol na 3:0 ve čtvrté sadě, nadějně rozehrané utkání ale do pátého dějství i kvůli řadě nevynucených chyb nedotáhl. „Užíval jsem si to, předváděl jsem velice kvalitní a zábavný tenis. Potom jsem musel improvizovat, protože jsem dostával křeče,“ uvedl Macháč po své premiéře v hlavní soutěži Wimbledonu.

Jak hodnotíte čtyřsetovou bitvu s loňským semifinalistou Cameronem Norriem?
Byl to kvalitní zápas, škoda některých mých chyb. Potom jsem musel improvizovat, protože jsem dostával křeče. Chodil jsem hodně na síť, hrál jsem servis–volej, využíval jsem i kraťas, což byla dobrá změna. Je velká škoda brejkbolů za stavu 4:3 ve čtvrtém setu. Ale kdoví, jak by vypadal pátý set. Třeba bych tam úplně zkolaboval na křeče.

Co konkrétně vás trápilo?
Koncem třetího setu jsem dostal křeč do palce na ruce. Chvíli jsem ruku vůbec nemohl uvolnit. Měl jsem strach, že nebudu moct držet raketu. Stalo se mi to už proti Djokovičovi v Dubaji. Poprvé jsem to neřešil, teď na tom ale určitě budu pracovat. Naopak nohy byly celkem v pohodě. Snažil jsem se dát dohromady, hodně jsem pil, fyzio mi dal energetický nápoj, bral jsem si víc času. Dostal jsem se na úroveň, kdy jsem mohl hrát, ale nemohl jsem vydržet dlouhé výměny, proto jsem je zkracoval.

Vyrazil jste hned 73krát na síť a zahrál tam spoustu parádních kousků. Jak jste vnímal atmosféru zaplněné wimbledonské jedničky?
Užíval jsem si to, předváděl jsem velice kvalitní a zábavný tenis. Je jiné, když chodíte na síť, ukončujete tam výměny nebo dáte kraťas. Dokonce se mi povedlo zahrát rybičku a míček se ještě vrátil na mou polovinu. Bylo to dva v jednom. (usmívá se) A musím říct, že i když jsem hrál s domácím tenistou, diváci byli hodně féroví. Samozřejmě fandili více soupeřovi, což je logické, ale hodně mě překvapilo, jak se chovali. Velký klobouk dolů před nimi.

Za rybičku vám tleskal i Norrie. Zahrál jste už někdy tak dobrý úder?
Myslím, že ne. Tenhle se sešel fakt dobře. Už se mi v zápase párkrát povedlo, že se míč vrátil zpátky přes síť. Tohle byl ale těžký míč. Soupeř mě prohazoval do krosu, já jsem čekal lajnu a na poslední chvíli jsem musel skočit, protože jsem tam nebyl. Ještě se mi tam povedlo dát klasický lift, takže to bylo fakt dobrý.

V žebříčku jste těsně za první stovkou, skoro měsíc nebudete obhajovat žádné body. Jaké teď máte plány a cíle?
Uvidíme, proberu s týmem, co dál. Musíme si říct pro a proti. Mám nejspíš v plánu jet na turnaj do Rumunska. Je to poslední šance, abych získal body, posunul se v žebříčku a měl jistou hlavní soutěž na US Open.

Wimbledon (GBR, 44 700 000 GBP, tráva)
1. kolo dvouhry mužů
Cameron Norrie (GBR, 13.) – TOMÁŠ MACHÁČ (108.) 6:3, 4:6, 6:1, 6:4