Trapas na tiskovce. Azarenková se obořila na novináře kvůli nesmyslné otázce

- Jan Vojkůvka

Absurdní podívaná byla k vidění během tiskové konference Viktorie Azarenkové, která v úvodním kole Wimbledonu zdolala Číňanku Jüe Jüan 6:4, 5:7 a 6:4. Jeden z přítomných novinářů se jí zeptal, co Wimbledon znamená pro Rusko. Bývalá světová jednička v ten okamžik nevěřila vlastním uším.

Byla to vskutku absurdní podívaná a na sociálních sítích si z nejmenovaného novináře lidé tropí legraci. Vlastně ani nebylo v první chvíli pořádně zjevné, na co se chce Azarenkové zeptat. Dokonale ji ale zaskočil.

„Co znamená Wimbledon pro Rusko? Je tam o něj velký zájem? Už jen z hlediska role, kterou hraje v kultuře,“ šíří se zformulovaný přepis otázky. To Azarenkovou na jednu stranu rozesmálo, ale na stranu druhou dost popudilo.

„Víte, že nejsem z Ruska?“ zeptala se trochu nechápavě. Není se přitom čemu divit. Nejen, že je Azarenková Běloruska, ale dlouhodobě navíc žije ve Spojených státech. S Ruskem prakticky nic společného nemá.

To dost možná samotného novináře znervóznilo a snažil se ze sebe vykoktat otázku, jaký má Wimbledon dopad z globálního hlediska a jak ovlivňuje ruské hráče. To už Azarenková neustála, promnula si oči a tak trochu ze zoufalství se rozesmála.

„Dobře, odpovím na část o mezinárodním pohledu. Wimbledon je bezpochyb jednou z největších akcí světa, vždy byl. Je to nejstarší turnaj v historii, takže je ikonický,“ uvedla. „Co se týče Ruska, nejsem z Ruska a nedokážu říct, jak to vnímají v Rusku,“ dodala.

Ve druhém kole Wimbledonu čeká na světovou dvacítku souboj s argentinskou antukářkou Nadiou Podoroskou, která v pondělí vyřadila ve třech setech Terezu Martincovou.