O překvapení nebyla nouze! Ze hry je ženská světová sedmička i mužská dvanáctka

- Jan Vojkůvka

Úvodní hrací den Wimbledonu přinesl start řady hráčů a hráček z elitní dvacítky žebříčků ATP a WTA. Zatímco mnozí v úvodním kole nezaváhali, nouze o překvapení rozhodně nebyla. O největší šok se postarali Američané Sofia Keninová a Michael Mmoh, kteří vyřadili světovou sedmičku Coco Gauffovou, respektive světovou dvanáctku Felixe Augera-Aliassimeho.

Pětadvacetiletý Michael Mmoh je až 119. hráčem světa a v hlavní soutěži vůbec startovat neměl. Prohrál totiž pětisetovou bitvu ve finále kvalifikace s Francouzem Laurentem Lokolim. Díky odhláškám se ale přeci jen do Wimbledonu podíval jako šťastný poražený a svůj pobyt si dokonce prodloužil! Zaznamenal totiž jeden z největších skalpů své kariéry.

V úvodním kole travnatého grandslamu rozesmutnil fanoušky kanadského tenisty Felixe Augera-Aliassimeho, mimochodem čtvrtfinalisty Wimbledonu z roku 2021.

Očekávalo se, že Auger-Aliassime na trávě pookřeje a hodí za hlavu hodně nevydařenou antukovou část sezony, jeho trápení ovšem dál pokračuje. Na Mmoha totiž marně hledal recept a nakonec po čtyřhodinové bitvě prohrál 6:7(4), 7:6(4), 6:7(4) a 4:6.

Mmohovi se rázem otevřela cestička třeba i do třetího kola, čímž by mohl zopakovat svůj výsledek z letošního Australian Open. Perličkou přitom je, že i v Melbourne prohrál ve finále kvalifikace a nakonec se mu povedlo projít přes Laurenta Lokoliho a Alexandera Zvereva až do třetí rundy. Ve Wimbledonu jej čeká v dalším utkání až 170. hráč světa Maximilian Marterer.

Velkým překvapením pak bylo rovněž vyřazení dvojnásobné wimbledonské osmifinalistky a sedmé hráčky světa Coco Gauffové. Devatenáctiletá Američanka přitom v generálce před Wimbledonem prošla v Eastbourne až do semifinále, v All England Clubu se však prosadit nedokázala.

Nad síly Gauffové byla její krajanka Sofia Keninová. Bývalá světová čtyřka se v posledních letech herně trápí a aktuálně figuruje až na 128. místě žebříčku WTA. Poté, co v roce 2020 vyhrála Australian Open a došla až do finále Roland Garros, přišel drastický pokles formy. K tomu se začala potýkat s nejrůznějšími zraněními.

Občas ale přijdou záblesky někdejší slávy, stejně jako nyní ve Wimbledonu, kde musela absolvovat tříkolovou kvalifikaci. Proti Gauffové se opírala o kvalitní servis, díky čemuž nakonec mohla slavit po dvou hodinách a pěti minutách vítězství 6:4, 4:6 a 6:2. V dalším kole si Keninová zahraje s Číňankou Sin-jü Wang.