Muchová je připravena na další misi. Vyhrát Wimbledon? Byl by to sen, ale cesta je dlouhá, řekla

- Jan Vojkůvka

Finalistka letošního Roland Garros je připravena na vrchol travnaté části sezony. Karolína Muchová, které patří páté místo v žebříčku WTA Race, má před sebou další náročnou misi. V Londýně chce potvrdit svou výbornou formu a znovu zaútočit na velký úspěch. Přitom ještě neměla moc času, aby v sobě vstřebala dojmy z Paříže. „Hrozně to uteklo, ale už se těším, až si na Wimbledonu zahraju,“ řekla před startem na travnatém grandslamu.

Karolína Muchová má za sebou svůj životní turnaj. Na pařížském Roland Garros předváděla fantastické výkony, vyřadila řadu kvalitních antukářek a poradila si i se světovou dvojkou Arynou Sabalenkovou. Ve finále sice prohrála s první hráčkou světa Igou Šwiatekovou, ale nevzdala se bez boje. Polskou hvězdu přinutila jít do tří setů, což se v Paříži naposledy povedlo v roce 2022 Číňance Čchin-wen Čeng.

Postup do premiérového grandslamového finále posunul Muchovou na 16. místo světa. Pomýšlet přitom může rozhodně výš. Hru na to má. A třeba hned ve Wimbledonu klidně může útočit na další parádní grandslamový výsledek.

Travnaté dvorce má ráda a ty v All England Clubu jí velmi svědčí. To potvrzuje i fakt, že v letech 2019 a 2021 si zahrála wimbledonské čtvrtfinále. Jedinou maličkou kaňkou je, že po své spanilé jízdě v Paříži neodehrála žádný travnatý turnaj. Jak ale sama poznamenala, je připravena na svou další misi.

„Mentálně se cítím velmi dobře. Těšila jsem se, až sem přijedu, což se těším vždy, když nějaký čas nehraju, ale teď to uteklo hrozně rychle,“ cituje Muchovou web Tennis Majors. „Popravdě mám pocit, že jsem byla ještě před dvěma dny v Paříži. Čas letěl velmi rychle. A teď jsem tady a těším se, až si na Wimbledonu zahraju.“

Muchová nestihla žádný turnaj na trávě a nakonec neabsolvovala ani exhibici ve Stoke Parku kvůli prapodivnému pravidlu WTA. Musela by zaplatit pokutu, což ale nechtěla a raději tak první ostrý zápas odehraje až v All England Clubu. „Doufala jsem, že aspoň jeden zápas odehraju, abych byla lépe připravená, ale nestalo se,“ poznamenala.

Česká tenistka má na trávu oku lahodíci a účinný herní styl. I na antuce občas provádí taktiku servis – volej, využívá dropshoty, skvěle čte hru a útočí na síť... Soupeřky to proti ní nebudou mít snadné, což se už v letech minulých potvrdilo. Především pak je zdravá, žádné větší obtíže ji nepronásledují a v takovou chvíli je ohromně nebezpečná.

Dokonce se objevují hlasy, které dělají z Muchové jednu ze spolufavoritek celého Wimbledonu. A co na to Karolína? „Vyhrát Wimbledon by byl splněný sen, to ano. Ale k tomu vede velmi dlouhá cesta,“ upozornila.

První překážkou šestadvacetileté rodačky z Olomouce bude Němka Jule Niemeierová. Ta má oproti Muchové výhodu v tom, že si letos už na trávě zahrála. Není to přitom snadný los, navzdory žebříčkovému postavení. Niemeierová totiž v minulé sezoně dokráčela až do čtvrtfinále Wimbledonu.