Na trávě už se cítím mnohem líp, jásá Vondroušová a vyhlíží ranařku z Top 20

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z LONDÝNA – Zdá se, že Markéta Vondroušová začíná přicházet zelenému pažitu na chuť! Česká tenistka, jež minulý týden oslavila své 24. narozeniny, navázala na čtvrtfinálovou účast z Berlína a do slavného Wimbledonu vstoupila výhrou 6:2 a 7:5 nad Američankou Peyton Stearnsovou. „Myslím, že pro mě byl zásadní pohyb, který v předešlých letech nebyl dobrý. Teď se na trávě cítím mnohem líp,“ libuje si Vondroušová, na niž čeká ve druhé rundě světová dvanáctka Veronika Kuděrmetovová.

Peyton Stearnsová se stala už třetí tenistkou, kterou letos Markéta Vondroušová porazila na klouzavé trávě. Levoruká Češka si na specifickém podkladu v minulosti vytrpěla spíše nepříjemnosti, teď ale úročí nabyté zkušenosti.

„Před trávou jsem si říkala, že to chci zlomit,“ narážela na svou nelichotivou bilanci Vondroušová. „Začala jsem k tomu přistupovat s otevřenější myslí. Jsem ráda, že se mi dařilo už v Berlíně, i tady je pro mě každý zápas super. Na trávě už jsem pár turnajů hrála, takže už se to trochu zlepšuje.“

Šikovná česká reprezentantka má nejraději antuku, na níž si může ve výměnách postupně vypracovat výhodu díky ostrým úhlům i vysokým spinům. Dobře jí sedí i různé tvrdé povrchy, především ty pomalejší. Na trávě je ale často vhodnější preferovat jiné pojetí hry.

„Umím hrát čopy i kraťasy, ale je potřeba se vše naučit správně využívat. Na trávě je někdy lepší zahrát čop než normální úder, protože tady tolik nepíše,“ uvědomuje si světová dvaačtyřicítka.

Na travnatou část sezony se chystala v Nymburku pod vedením svého staronového trenéra Jana Hernycha. Ten byl v době své aktivní kariéry považován za velmi dobrého travaře.

„Vím, že na trávě hrál dobře. Naše styly jsou rozdílné, takže není lehké na mě tu hru přenést. Ale pomohl mi uvědomit si, co na trávě hrát a co ne. Musíte tady víc riskovat,“ hlásí finalistka Roland Garros 2019.

Poté, co Vondroušová v Berlíně zahájila travnatou část roku čtvrtfinálovou účastí v singlu a finálovou v deblu, vynechala raději další přípravný turnaj v Eastbourne. Díky tomuto rozhodnutí si odpočinula a zároveň mohla doma oslavit 24. narozeniny.

„Trochu mě pobolívalo tříslo. Říkala jsem si, že budu raději dva dny doma a ve středu sem poletím trénovat. Chtěla jsem být fit na Wimbledon. V úterý jsem byla s našima na večeři v Praze a ve středu ráno jsme letěli. Herňa mi tady udělal večeři a to bylo vše,“ vyjmenovala Vondroušová, jež si pochutnala na zdravé stravě. „Abych nebyla moc tlustá, tak mi připravil salát!“ glosovala své narozeninové menu.

Další protivnicí skrytého českého trumfu na Wimbledonu bude ve druhém kole světová dvanáctka Veronika Kuděrmetovová, s níž má vzájemnou bilanci 1:1 na zápasy. Zatímco letos v Miami proti ní neztratila sadu, loni v Indian Wells padla v třísetové řežbě.

„Tráva jí hodně sedí, takže to bude velmi těžké. Hrála teď finále v Hertogenboschi. Je to asi jeden z nejtěžších losů, které tady mohly být. Střílí to šíleně, servis má neskutečný. Ale na trávě je to o pár míčích, takže se může stát cokoli. Když si budeme držet servisy, můžu utkání jedním nebo dvěma míči zlomit,“ plánuje Vondroušová.

Wimbledon (GBR, 44 700 000 GBP, tráva)
1. kolo ženské dvouhry
MARKÉTA VONDROUŠOVÁ (42.) – Peyton Stearnsová (USA, 59.) 6:2, 7:5