Rada nad zlato od bývalé světové jedničky? Eubanks na „stupidní trávě“ oslavil první titul kariéry

- Petr Sumbal

Americký tenista Christopher Eubanks prožil nejlepší týden kariéry, když v sobotu oslavil na travnatém turnaji na Mallorce ve svých 27 letech svůj první titul z turnajů ATP. Na startu travnaté sezóny si přitom v konverzaci s bývalou světovou jedničkou Kim Clijstersovou postěžoval, že tráva je nejstupidnější povrch, na kterém se hraje tenis. Někdejší vynikající tenistka ho však nenechala na holičkách a okamžitě mu poradila, jak se na zrádném tenisovém podkladu zlepšit.

Eubanks je jakožto drtivá většina amerických tenistů jako doma na tvrdém povrchu, na němž se v jeho domovině hraje tenis zdaleka nejčastěji. Letos odehrál na „hardu“ hned 29 utkání, kdežto na antuce jen tři. Když pak musel z oranžové drti přesedlat na trávu a na challengeru v Surbitonu vypadl už ve druhém kole, nevydržel to a musel se svou frustrací ven.

„Kim! Tráva je ten nejstupidnější povrch, na kterém se hraje tenis,“ nepostěžoval si Eubanks nikomu menšímu než bývalé světové jedničce Kim Clijstersové, která sice nikdy slavný Wimbledon nedobyla a ani se na něm nedostala do finále, ale dva turnaje na trávě ovládnout dokázala.

Po krátké konverzaci, kdy Eubansk Clijstersové vylíčil, jak mu dělají problémy nekonzistentní odskoky míčů a hlavně složitý pohyb na trávě, se mu bývalá belgická tenistka svěřila, že ani pro ni nebylo během její aktivní kariéry jednoduché na trávě hrát.

Na závěr zveřejněné konverzace pak čtyřnásobná grandslamová šampionka Eubanksovi doporučila, aby se v tréninku hodně věnoval pohybovým cvičením na trávě a dokonce mu poradila konkrétní cvičení, které by měl na trénincích praktikovat, aby se mu na trávě lépe pohybovalo.

Rady někdejší vynikající tenistky si vzal zřejmě Eubanks k srdci, protože uběhly jen tři týdny a on oslavil na Mallorce po finálovém vítězství 6:1, 6:4 nad Francouzem Adrianem Mannarinem první titul kariéry, díky kterému se ze 77. místa žebříčku poprvé v kariéře vyhoupne se startem nového týdne až do první padesátky, konkrétně na 43. příčku.

Na tiskové konferenci pak Eubanks nezapomněl Clijstersové za její pomoc patřičně poděkovat: „Chtěl bych vyzdvihnout Kim Clijstersovou. Po prvním týdnu na trávě jsem jí poslal zprávu, jak je tráva stupidní povrch,“ prozradil pobaveně Eubanks. „Kim mi poslala opravdu pozitivní odpověď a poradila mi, na čem bych mohl zapracovat. Proto bych jí chtěl velmi poděkovat a už se těším, až si zavoláme,“ vysekl Clijstersové na dálku poklonu Eubanks, který následně útržek zmíněné konverzace zveřejnil na svém twitterovém účtu.

Nyní je již před 201 cm vysokým tenistou výzva s názvem Wimbledon, na kterém se vůbec poprvé představí v hlavní soutěži. Jeho soupeřem pro první kolo je Brazilec Thiago Monteiro (96.), proti kterému bude velkým favoritem na vítězství.