Wimbledon: Macháč se poprvé kvalifikoval! B. Fruhvirtová neudržela slibný náskok

- Redakce

Ve čtvrtek vyvrcholila v Roehamptonu kvalifikace letošního Wimbledonu. Premiérový postup do hlavní soutěže travnatého grandslamu slaví Tomáš Macháč, proti kterému skrečoval kvůli zranění Francouz Lucas Pouille. Brenda Fruhvirtová neudržela vedení o set a brejk proti Číňance Jüe Jüan a těsnou bitvu o místo v hlavní fázi slavného turnaje bohužel nakonec prohrála.

Tomáš Macháč šel do svého utkání s tím, že chtěl oplatit Lucasovi Pouillemu nedávnou porážku z kvalifikace Roland Garros. A nakonec se tak i stalo, byť za trochu jiných podmínek, než by si Tomáš přál. Postup do hlavní soutěže slaví poté, co mu ve finálovém kole Francouz skrečoval utkání kvůli zranění za stavu 3:6 a 3:0.

Pouille zvládl úvodní sadu lépe, byť prohrával se ztrátou brejku. Na returnu se ale prosadil ve čtvrtém a osmém gemu, díky čemuž mohl následně první set dopodávat. Ve druhém setu si ale nejspíše poranil záda a jeho výkon začal být limitován. Macháč získal poměrně rychle tři gemy, načež mu francouzský tenista podal ruku a utkání vzdal.

„Na zápase vlastně není ani moc co hodnotit. Dostal jsem od soupeře dáreček, ale dnes beru jakékoli vítězství. Ať už kvůli tomu, že to znamená kvalifikaci do hlavní soutěže na Wimbledonu, nebo kvůli bodům, které mě mohou posunout na US Open,“ sdělil upřímně český tenista.

Dvaadvacetiletý Tomáš Macháč se do hlavní soutěže Wimbledonu probojoval poprvé v kariéře, zkompletoval tak svou grandslamovou sbírku.

Brenda Fruhvirtová do hlavní soutěže nepronikla
Těsně před branami hlavní soutěže Wimbledonu skončila Brenda Fruhvirtová (137.). Turnajová debutantka nestačila ve finálovém kole kvalifikace v Roehamptonu na Číňanku Jüe Jüan (106.) po dvou hodinách a sedmi minutách 6:3, 4:6 a 3:6.

Šestnáctiletá Fruhvirtová vstoupila do utkání fantasticky, když vedla už 6:3 a 3:0. Číňanka poté získala čtyři gemy v řadě a odskočila do vedení 4:3 s brejkem, načež si mladičká Češka vyžádala přestávku na ošetření. Ve zbytku druhé sady už si tenistky držely podání.

„Špatně jsem podklouzla a od té doby jsem se začala trochu trápit. Při servisu mě pak znovu chytla levá noha, takže jsem nemohla servírovat naplno,“ litovala Fruhvirtová.

V rozhodujícím dějství ještě smazala manko 0:2, poté ale na dvorci dominovala Číňanka, která udeřila na returnu v páté a závěrečné deváté hře. Celkově využila až svůj čtvrtý mečbol.

Talentovaná Češka navzdory porážce hodnotila své počínání na premiérovém travnatém turnaji kladně. „Dva zápasy se mi povedly a podala jsem nějaký výkon. Hrát na trávě je pro mě navíc super zkušenost,“ doplnila.

Wimbledon (GBR, 44 700 000 GBP, tráva)
Finále kvalifikace mužů
TOMÁŠ MACHÁČ (107.) – Lucas Pouille (FRA, 386.) 3:6, 3:0 skreč

Finále kvalifikace žen
Jüe Jüan (CHN, 106.) – BRENDA FRUHVIRTOVÁ (137.) 3:6, 6:4, 6:3

Kompletní výsledkový servis naleznete na webu turnaje.