Wimbledon: Pět Češek je mezi nasazenými, Alcaraz přerušil unikátní sérii

- Marek Bartošík

Na grandslamovém Wimbledonu (3.–16. července) bude letos mezi dvaatřicítkou nasazených také pět českých tenistek. Turnajovou devítkou bude dvojnásobná šampionka Petra Kvitová, hned za ní následuje ve výčtu nasazených Barbora Krejčíková. Karolína Muchová bude nasazena jako číslo 16, Karolína Plíšková jako číslo 18 a Marie Bouzková uzavírá seznam nasazených jako číslo 32. Jedničkou mužského turnaje bude poprvé od roku 2003 někdo jiný než členové tzv. „Velké čtyřky“. Hegemonii Rogera Federera, Rafaela Nadala, Novaka Djokoviče a Andyho Murrayho naruší Carlos Alcaraz.

Od všech nasazených Češek se dá na Wimbledonu očekávat útok na kvalitní výsledek. Petra Kvitová (9.) se naladila na travnatý grandslam suverénním vítězstvím na pětistovce v Berlíně. Třiatřicetiletá Češka triumfovala v All England Clubu v letech 2011 a 2014, od svého druhého vavřínu ale čeká na čtvrtfinálovou účast. Loni vypadla ve třetím kole se Španělkou Paulou Badosaovou.

Předloni si zahrála o wimbledonský titul Karolína Plíšková (18.), která tehdy těsně nestačila na Australanku Ashleigh Bartyovou. Loni zastavila zkušenou Češku už ve druhé rundě Britka Katie Boulterová. Plíšková se před Wimbledonem rozehrála v Berlíně a Eastbourne, opanovala ale pouze jeden ze tří zápasů.

Zelený pažit svědčí také Karolíně Muchové (16.), jež má na kontě dvě wimbledonská čtvrtfinále (2019, 2021). Šestadvacetiletá tenistka si po finálové účasti na antukovém Roland Garros podle očekávání dopřála volno od turnajů, Wimbledon tak bude jejím jediným travnatým podnikem v této sezoně.

Posilněna finálovou účastí v Birminghamu vyrazí do All England Clubu Barbora Krejčíková (10.). Tenistka z Ivančic loni postoupila na Wimbledonu do třetího kola, o rok dříve dokonce do osmifinále.

Nejlepšího výsledku dosáhla z Češek loni na Wimbledonu Marie Bouzková (32.), když dokráčela až do čtvrtfinále. Tam ji zastavila Tunisanka Uns Džábirová. Čtyřiadvacetiletá Bouzková absolvovala přípravné travnaté akce v Birminghamu a Eastbourne, v obou případech dohrála už v prvním kole.

Nejvýše nasazenou účastnicí ženské dvouhry bude světová jednička Iga Šwiateková, jež loni na Wimbledonu skončila ve třetím kole. Nejvýše nasazený Carlos Alcaraz, který minulý týden triumfoval v Queen’s Clubu a v pondělí se vrátil na vrchol rankingu, obhajuje účast v osmifinále. Poprvé od roku 2003 nebude nasazenou jedničkou na Wimbledonu nikdo z tzv. „Velké čtyřky“ (Djokovič, Nadal, Federer, Murray).

Hlavní soutěž slavného turnaje začíná v pondělí 3. července a vyvrcholí v neděli 16. července. Účastníci budou hrát po loňské odmlce opět o body do světových žebříčků, šampion a šampionka získají shodně porci 2000 bodů.