První set za 15 minut, ve druhém bitva. Zápasy se Sárou jsou vždycky derby, řekla po premiéře B. Fruhvirtová

- Marek Janoš

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z LONDÝNA – Sladkou příchuť měla premiéra Brendy Fruhvirtové ve wimbledonské kvalifikaci. Šestnáctiletá hráčka opanovala český souboj s o rok starší Sárou Bejlek 6:0 a 7:5. „Ani jsem nečekala, že první set bude vypadat takhle,“ okomentovala kanára, kterého soupeřce udělila za pouhých patnáct minut hry.

Přípravu na svůj vůbec první zápas na travnaté ploše v kariéře vzala mladší ze sester Fruhvirtových zodpovědně. Do Londýna přiletěla už ve středu, aby mohla na dosud neznámém povrchu trénovat.

Ten se jí po prvním zápase zamlouvá. „Baví mě to kvůli tomu, že je to něco úplně jiného. Výhodou je, že tu hodně funguje rychlá, agresivní hra, taky čopy. Musím tomu ale hodně uzpůsobit hru,“ zjistila za necelý týden tréninku na trávě.

Chybí jí jen oblíbené skluzy, které si může dovolit například na antuce. „Je to nevyzpytatelné s pohybem. Nemůžete se sklouznout a já se kloužu ráda, takže je to takové zajímavé pro míček vždycky docupitat,“ pousmála se vítězka prvního kvalifikačního kola.

To otevřela bleskovým ovládnutím prvního setu, Sáře Bejlek dovolila jen dva míčky. „Nastoupila jsem do zápasu velice dobře. Ani jsem nečekala, že první set bude takový, jelikož šlo o můj první zápas na trávě a nevěděla jsem, co od toho čekat. Šla jsem si to hlavně užít,“ vrátila se k první sadě.

Blízko byl dokonce zlatý set (vítězství bez ztráty fiftýnu, pozn. redakce), k němuž chyběly dva míčky. „Vlastně mě vůbec nenapadlo, že to bylo až tak blízko. Vůbec jsem se na to nesoustředila, protože člověk vždycky udělá nějakou chybu. Necítila jsem z toho žádný tlak. Udělat nějakou chybu v tenise, to je lidské. V každé výměně můžete udělat cokoliv,“ řekla.

Komplikace nastaly až ve druhém setu, kdy odvracela nejdříve dva brejkboly za stavu 3:2 pro Bejlek, a pak také setbol. „Dnes jsem se cítila hodně komfortně na servisu, takže jsem si v těch situacích, kdy mi hrozil brejk, hodně věřila,“ svěřila se po zápase pro Tenisový svět.

V závěru zápasu pak promarnila tři mečboly, po kterých dokonce měla Bejlek možnost uhrát brejkbol. Brenda Fruhvirtová ale situaci ustála a nakonec se dopodávala k vítězství.

„Tři neproměněné mečboly mě nijak nerozhodily, protože jsem na kurtu celkem klidná a toto mě moc nedokáže rozhodit. Věřila jsem tomu, že ten gem dám. V zápasech se soustředím spíš sama na sebe a svou hru. Moc jsem nevnímala, že Sára umí taková utkání otáčet,“ odhalila Fruhvirtová.

Bilance Sáry Bejlek před zápasem budila respekt. Tři poslední grandslamové kvalifikace dokázala proměnit na účast v hlavní soutěži. „Zatím se Sáře v kvalifikacích na grandslamech dařilo, takže jsem šla do zápasu s tím, že to bude těžké. Dnes mi to ale sedlo a myslím si, že Sára byla trochu nervózní. Hrály jsme spolu mockrát, už když jsme byly menší a vždycky to byla taková derby, protože jsme to prožívaly,“ zhodnotila utkání Fruhvirtová.

Mrzí ji jen to, že kvůli věkovým omezením nemůže startovat na více seniorských turnajích.

„Určitě mě to limituje, tato pravidla jsou hodně nepříjemná. Musím šetřit s turnaji a nemůžu se třeba rozehrát na nějakém menším například před Wimbledonem,“ vadí jí. 

„Je to těžké, protože si vlastně nemůžu udělat ani žádný turnajový plán a musím vždycky čekat. Jsou s tím vždycky velké spekulace, to mi moc nevyhovuje. Přijde mi to škoda, že mladé talentované hráčky tímto takhle zastavují a omezují. Nemůžeme jezdit jako ostatní ženské skoro každý týden na turnaje a nemůžeme se moc posouvat, protože samozřejmě nejde vyhrát všude a všechno. Je to určitě nepříjemné a vytváří to tlak. Bohužel se s tím nedá nic dělat, a tak se snažím užívat si každý turnaj,“ zakončila své hodnocení s nadhledem.

Wimbledon (GBR, 44 700 000 GBP, tráva)
1. kolo ženské kvalifikace
SÁRA BEJLEK (204.) – BRENDA FRUHVIRTOVÁ (137.) 0:6, 5:7