Los kvalifikace Wimbledonu: V akci budou čtyři Češky, úvodní kolo nabídne derby

- Marek Bartošík

Do ženské kvalifikace Wimbledonu naskočí čtveřice českých teenagerek. Hned v první rundě na sebe v Roehamptonu narazí Brenda Fruhvirtová a Sára Bejlek. Grandslamová debutantka Lucie Havlíčková vyzve Španělku Marinu Bassolsovou Riberaovou, Barbora Palicová změří síly s Kathinkou von Deichmannovou z Lichtenštejnska.

Sedmnáctiletá Sára Bejlek a o rok mladší Brenda Fruhvirtová proti sobě v úterý zabojují o místo ve druhém kole kvalifikace nejslavnějšího tenisového turnaje světa. Zkušenost se specifickým travnatým povrchem má pouze Bejlek, jež loni neuspěla právě v první rundě wimbledonské kvalifikace. Pro Fruhvirtovou se bude jednat o kariérní premiéru na zeleném pažitu.

Osmnáctiletá Lucie Havlíčková, jež má na kontě triumf z juniorského Roland Garros, poprvé okusí atmosféru grandslamu dospělých. Členka pražské Sparty vyfasovala do úvodní rundy nasazenou osmadvacítku Marinu Bassolsovou Riberaovou.

Třiadvacetiletá Španělka si odbyla svou travnatou premiéru teprve minulý týden v Gaibě, kde vypadla v prvním kole. Havlíčková si klouzavý povrch vyzkouší mezi ženami úplně poprvé, už na něm ale hrála předloni jako juniorka.

Stejné travnaté zkušenosti jako Havlíčková má další sparťanka Barbora Palicová. Devatenáctiletá Češka nastoupí do grandslamové kvalifikace potřetí, za sebou už má letošní účasti v Austrálii a Paříži.

Její protivnicí bude devětadvacetiletá Kathinka von Deichmannová, která v kariéře odehrála 10 zápasů na travnatém povrchu s negativní bilancí 4:6. Wimbledonské kvalifikace se zúčastnila třikrát, nejlépe se jí dařilo loni, kdy postoupila do finálového kola. Členka čtvrté stovky světa se v Roehamptonu představí díky chráněnému žebříčku.

Los 1. kola ženské kvalifikace Wimbledonu
Kathinka von Deichmannová (LIE, 393.) – BARBORA PALICOVÁ (215.)
LUCIE HAVLÍČKOVÁ (205.) – Marina Bassolsová Riberaová (ESP, 131.)
SÁRA BEJLEK (204.) – BRENDA FRUHVIRTOVÁ (137.)

Kompletní los naleznete zde.