Wimbledon: Los kvalifikace mužů odhalil soupeře čtyř českých tenistů

- Jan Vojkůvka

Letošní Wimbledon odstartuje už v pondělí svými kvalifikačními boji. O hlavní soutěž se bude zápolit v Roehamptonu a své soupeře se už dozvěděli i čtyři čeští muži, kteří si zahrají o účast na travnatém grandslamu. Pozici šestého nasazeného se bude snažit uhájit Tomáš Macháč.

Zatímco muži odstartují kvalifikaci v pondělí a dozvěděli se tedy už v neděli své soupeře, ženy čeká los v pondělí a start kvalifikace v úterý.

V pomyslném osudí se nakonec ocitla čtyři česká jména, jelikož Dalibor Svrčina v sobotu pronikl do listiny startujících v kvalifikaci a na poslední chvíli se tak vítězi prostějovského challengeru povedlo vybojovat účast v bojích o wimbledonský grandslam.

V prvním kole mu bude soupeřem Turek Altug Celikbilek, jenž si zahraje wimbledonskou kvalifikaci potřetí v kariéře. Před dvěma lety prošel do druhého kola, loni prohrál hned v první rundě.

Favoritem na postup do hlavní soutěže je Tomáš Macháč, jenž bude v kvalifikaci plnit roli šestého nasazeného. V prvním kole si zahraje až s 263. hráčem světa Jasutakou Učijamou, proti němuž by měl Tomáš splnit roli favorita. Travnatý povrch ovšem je zrádný a člověk nikdy neví, co se může na kurtu stát.

V to bude doufat Zdeněk Kolář, který vyfasoval pro úvodní rundu Francouze Lucase Pouilleho. Pouille, jenž na nedávném Roland Garros prošel z kvalifikace až do druhého kola, má na trávě velké zkušenosti. Už si dokonce zahrál čtvrtfinále Wimbledonu v roce 2016. Od té doby sice prošel výrazným propadem výkonnosti, ale na Koláře nečeká nic snadného.

A vůbec snadné to nebude mít ani Vít Kopřiva, jenž si zahraje se slovenským reprezentantem Lukášem Kleinem. Klein se loni dokázal probít z kvalifikace do hlavní soutěže Wimbledonu a letos by to rád zopakoval.

1. kolo kvalifikace mužů
Tomáš Macháč (106.) – Jasutaka Učijama (JPN, 263.)
Zdeněk Kolář (194.) - Lucas Pouille (FRA, 383.)
Dalibor Svrčina (193.) – Altug Celikbilek (TUR, 209.)
Vít Kopřiva (252.) - Lukáš Klein (SVK, 151.)