Tři mečboly k titulu nestačily. Siniaková s Vondroušovou nevyužily šanci na první společný titul

- Petr Sumbal

Kateřina Siniaková s Markétou Vondroušovou byly neuvěřitelně blízko trofeje na prvním společném turnaji. Ve finále čtyřhry v Berlíně měly proti francouzsko-brazilské dvojici Caroline Garciaová, Luisa Stefaniová v tiebreaku druhé sady tři mečboly, nakonec však zápas prohrály v supertiebreaku. Výsledné skóre zápasu tak zní 6:4, 6:7(8), 4:10 v neprospěch české dvojice.

První sada finálového utkání na travnatém turnaji v hlavním městě Německa byla velmi vyrovnaná. Oba páry si v prvních šesti gemech svědomitě držely svůj servis. Až v sedmé hře měly příležitost jít do trháku Siniaková s Vondroušovou, které šancí nepohrdly a šly do vedení 4:3.

V následující hře musely Češky, které spolu před tímto turnajem odehrály už jen jedno vítězné utkání v Poháru Billie Jean Kingové, odvracet brejkbol, ale to se jim povedlo a brejk úspěšně potvrdily. O dva gemy později pak české tenistky proměnily hned první setbol a ve finále šly do vedení 1:0 na sety.

Druhý set odstartoval úplně jinak než ten první, a sice čtyřmi brejky v řadě, přičemž to byly Siniaková s Vondroušovou, jimž se dvakrát po sobě nepovedlo potvrdit právě nabytý brejk. Další šanci měly české tenistky ještě v sedmém gemu, ale náskok 40:15 při podání soupeřek v další brejk přetavit nedokázaly. Za stavu 5:5 se pak hrál při shodě rozhodující bod, ale ani v tomto případě se Češkám brejk uskutečnit nepodařilo.

Druhá sada nakonec vyvrcholila tiebreakem. V něm získaly jako první výhodu minibrejku Garciaová se Stefaniovou a strany se měnily za stavu 4:2 v jejich prospěch, ale Češkám se poté povedlo srovnat na 4:4. Za stavu 6:5 měla česká dvojice první mečbol, ale využít jej nedokázala. Následně Siniaková s Vondroušovou neproměnily další dva mečboly a zkrácenou hru nakonec prohrály 8:10.

Definitivní rozhodnutí finálového střetnutí tak musel přinést až zápasový supertiebreak. V něm se hrálo do stavu 4:4 vyrovnaně, ale následně získaly Francouzka s Brazilkou první minibrejk a od té doby už nesundaly nohu z plynu, vyhrály i dalších pět výměn a po zásluze si dokráčely pro titul.

Siniaková s Vondroušovou sice nadějně rozehrané finále prohrály, ale jasně prokázaly, že by jim to spolu i v budoucnu, ať už na dalších turnajích, nebo třeba znovu i v BJK Cupu, mohlo dobře ladit.