Rikl předvedl v českém finále v Popradu otočku a slaví svůj šestý titul

- Petr Sumbal

Patrik Rikl (658.) se dočkal prvního titulu po téměř dvou letech, a celkově šestého v kariéře, poté co porazil na turnaji ITF M25 ve slovenském Popradu svého krajana Andrewa Paulsona (459.) po setech 3:6, 7:6(5) a 6:4. Utkání, které trvalo dvě hodiny a 31 minut, nabídlo vyrovnaný průběh všech tří setů a napínavý boj až do samotného konce.

První sada nabídla vyrovnanou přetahovanou s minimem brejkbolů na obou stranách. Jejím rozhodujícím okamžikem se stal brejk Paulsona už ve druhém gemu utkání. Jednadvacetiletý tenista následně i přes dva brejkboly o tři roky staršího Rikla tento brejk potvrdil a náskok si nakonec udržel až do konce setu.

Podobně rychlý start měl Paulson i ve druhém setu, tentokrát prolomil Riklovo podání už v prvním gemu. Když měl ale za stavu 5:4 celý zápas dopodávat, nepovedlo se mu to, a vůbec poprvé v utkání přišel o svůj servis. Druhé dějství nakonec dospělo až do zkrácené hry, kterou ovládl Rikl poměrem 7:5 a srovnal stav finále na 1:1 na sety.

Povzbuzen povedenou otočkou druhého setu vstoupil Rikl pozitivně i do sady rozhodující, na popradské antuce hned v prvním gemu uzmul Paulsonův servis a následně svůj brejk i potvrdil, přesto že v gemu zahrál dvě dvojchyby.

Od té doby už působil Rikl na svém podání jistějším dojmem, jen jednou se šlo při jeho servisu přes shodu. V desátém gemu proměnil Rikl hned svůj první mečbol a mohl začít slavit titul.

Zatímco Rikl získal svou šestou trofej, jeho finálový soupeř Paulson zůstává na čtyřech turnajových vavřínech.

Kellovský titul po sedmi letech nezískal
Do prvního finále od listopadu roku 2016 postoupil na turnaji ITF M15 ve slovinském Štore Dominik Kellovský (1103.), svůj první titul po sedmi letech ale nezískal, ekvádorskému tenistovi Alvaru Guillenovi Mezamu (727.) podlehl 4:6, 0:6.

V první sadě Kellovský za stavu 2:5 prolomil podání soupeře, ale víc už se mu přiblížit nedokázal a první set ztratil. Druhý set se šestadvacetiletému hráči, který začínal na turnaji už v kvalifikaci, vůbec nepovedl a odnesl si z něj kanára.