Perfektní den v Birminghamu! Tři Češky rychle postoupily a zajistily si hned dvě derby

- Marek Bartošík

České tenistky ve středu zazářily na travnatém turnaji WTA v Birminghamu. Barbora Krejčíková a Tereza Martincová suverénně uspěly v odloženém prvním kole, osmnáctiletá Linda Fruhvirtová přešla přes nasazenou šestku Bernardu Peraovou už do čtvrtfinále. Vzhledem k rozmístění zmíněné trojice v pavouku je jisté, že v semifinále bude i česká účastnice.

První českou vítězkou dne se v Birminghamu stala nasazená jednička Barbora Krejčíková (12.). Tenistka z Ivančic si v úvodním kole podle očekávání poradila se španělskou kvalifikantkou Cristinou Bucsaovou (76.) poměrem dvakrát 6:3. Česká favoritka sice v obou setech ztratila vedení 3:1, další průběh si ale vždy pohlídala.

V osmifinále se Krejčíková střetne s krajankou Terezou Martincovou (122.), jež v prvním kole hladce porazila Bulharku Viktoriji Tomovovou (80.) 6:1 a 6:3. Kvalifikantka Martincová si připsala hned šest proměněných brejkbolů a na dvorci se zdržela pouhých 80 minut (o minutu méně než Krejčíková).

Přesně 80 minut stačilo k vítězství také teenagerce Lindě Fruhvirtové (57.). Talentovaná Češka navázala na triumf nad Ukrajinkou Elinou Svitolinovou a v osmifinále vyprovodila z kurtu Američanku Bernardu Peraovou (27.) po setech 6:1 a 7:6(3). Zatímco první sada byla jednoznačnou záležitostí, v té druhé musela Fruhvirtová otáčet skóre 1:4, a dokonce čelila brejkbolu na 1:5.

Fruhvirtová se ve čtvrtfinále utká s vítězkou čtvrtečního derby mezi Krejčíkovou a Martincovou. Mladičká Češka je v pavouku „napřed“ kvůli tomu, že do úterního programu v Birminghamu výrazně zasáhl déšť. Martincová i Krejčíková si proto na první kolo musely počkat.

Rothesay Classic, Birmingham (ženy, GBR, 259 303 USD, tráva)
1. kolo dvouhry
BARBORA KREJČÍKOVÁ (12.) – Cristina Bucsaová (ESP, 76.) 6:3, 6:3
TEREZA MARTINCOVÁ (122.) – Viktorija Tomovová (BUL, 80.) 6:1, 6:3

Osmifinále dvouhry
LINDA FRUHVIRTOVÁ (57.) – Bernarda Peraová (USA, 27.) 6:1, 7:6(3)