Kéž bych US Open nikdy nevyhrála, přeje si občas Raducanuová

- Filip Lefenda

Když si na přelomu předloňského srpna a září dokráčela Emma Raducanuová v New Yorku bez ztráty setu z kvalifikace až pro grandslamový titul, asi ji tehdy nenapadlo, že by snad mohla senzačního úspěchu někdy litovat. Opak je ale pravdou. „Byla jsem extrémně naivní. V devatenácti letech mě viděli jako kasičku. Několikrát jsem se spálila. Jsem dost odolná, ale není to snadné. Občas si dokonce říkám: kéž bych US Open nikdy nevyhrála,“ přiznala v otevřeném rozhovoru pro Sunday Times Britka, kterou od té doby trápí rapidní pokles formy i častá zranění.

„Tehdy bych kvůli výhře na grandslamu podstoupila cokoliv na světě,“ vzpomínala Raducanuová na oslavy životního titulu ze září roku 2021. Pro ten si tehdy dokráčela z kvalifikace a bez ztráty jediného setu, čímž se zapsala do tenisové historie.

Jenže od té doby se dvacetiletá Britka na kurtech paradoxně trápí. Loňskou sezonu zakončila v negativních číslech (17 výher a 20 porážek) a pozitivní bilanci nemá ani letos. Z deseti zápasů vyhrála polovinu, přičemž kromě osmifinále v Indian Wells vypadla na všech ostatních akcích v prvních či druhých kolech.

„Od výhry na US Open přišla spousta neúspěchů. Jsem dost odolná, ale není to snadné. Občas si dokonce říkám: kéž bych US Open nikdy nevyhrála,“ přiznala v rozhovoru bývalá světová desítka, jež v současnosti zastává post až 130. hráčky žebříčku WTA.

Na tak velký úspěch dle svých slov dost možná nebyla připravena. „Byla jsem extrémně naivní. V posledních dvou letech jsem si uvědomila, že tenisové prostředí a vše, co k němu patří, není moc důvěryhodným místem. Musíte být neustále ve střehu, protože na vás číhá hodně žraloků,“ líčila skutečnost, že narazila i na lidi, kteří chtěli jejího úspěchu a talentu využít.

„V devatenácti letech mě viděli jako kasičku. Několikrát jsem se spálila. Od té doby jsem se naučila okruh lidí okolo sebe co nejvíce zúžit,“ dodala Raducanuová, jež za poslední dva roky vystřídala už pětici trenérů.

Aktuálně žádného kouče nemá. Poslední soutěžní zápas odehrála Raducanuová 18. dubna ve Stuttgartu, kde schytala debakl 2:6 a 1:6 od Lotyšky Ostapenkové. Následně podstoupila operace kotníku a obou zápěstí, vinou čehož přišla o Roland Garros. Scházet bude mimo jiné rovněž na blížícím se Wimbledonu.