Novak Djokovič na Roland Garros pokoří další významnou metu

- Petr Šístek

Současný neohrožený vládce světového tenisu již dříve označil zisk titulu na French Open za jeden z hlavních cílů právě probíhající sezony. Zda se mu podaří zvítězit i na posledním grandslamovém turnaji, který mu chybí do zkompletování sbírky, se dozvíme za necelý měsíc. Již nyní má ale Djokovič jisté, že současně se zahájením pařížského grandslamu stráví jubilejní dvoustý týden v čele žebříčku ATP.

Průniky Novaka Djokoviče na post světové jedničky jsou spjaty zejména s jeho Wimbledonskými tituly. Rodák z Bělehradu se totiž poprvé na čele světového žebříčku ocitl po svém premiérovém triumfu v All England Clubu v roce 2011. Na výsluní vydržel rok, ale poté, co se mu titul na třetím grandslamu sezony nepodařilo obhájit, byl nucen přepustit své místo Rogeru Federerovi. Již po třech měsících dobyl ztracené pozice zpět, ale po roce se opět propadl na 2. místo, když tentokrát dosahoval lepších výsledků pouze Rafael Nadal.

Tato situace ale trvala pouze do července roku 2014, kdy Djokovič dobyl Wimbledon podruhé, a právě tehdy začala úctyhodná série, která trvá až dodnes. Právě nyní je tomu 97 týdnů, co srbský tenista nepřetržitě vévodí světovému žebříčku. Je tak jisté, že během Roland Garros překoná magickou hranici sta týdnů, a také do Wimbledonu překoná v historických tabulkách Peta Samprase, který bez přerušení nejdéle vládl 102 týdnů.

Neméně zajímavá je i situace ohledně celkové doby strávené na prvním místě. Djokovič za dva týdny pokoří hranici dvou set týdnů v čele a stíhá tak největší legendy bílého sportu. Před ním jsou již jen Jimmy Connors (268), Ivan Lendl (270), Pete Sampras (286) a Roger Federer (302). Je jasné, že na pokoření vedoucího Federera by populární Nole potřeboval strávit na vedoucí pozici ještě více než dva roky, ale při způsobu, jakým Srb nyní světovému tenisu vládne, to nezní nijak nereálně. Vždyť letos na šesti dosud odehraných turnajích, nepočítáme-li skreč s Felicianem Lopezem kvůli oční infekci v Dubaji, prohrál jediný zápas, a to s Jiřím Veselým v Monte Carlu. Nikdo ze špičkových tenistů atakujících přední příčky žebříčku jej letos zatím porazit nedokázal, což nenasvědčuje tomu, že by s ním někdo měl v současnosti být schopen z hlediska dlouhodobých výsledků soupeřit o post nejlepšího hráče.

Atakování nejlepších hráčů historie, co se týče počtu týdnů strávených v čele žebříčku, ale bude ještě pro Djokoviče během na dlouhou trať a nyní se dá předpokládat, že se bude plně soustředit na výhru na posledním chybějícím grandslamu, Roland Garros.