Jen dva gemy a za 53 minut hotovo! Fruhvirtová vyprovodila favoritku kanárem

- Jan Vojkůvka

Tak to bylo parádní vystoupení! Linda Fruhvirtová sice vstupovala na centrální kurt v anglickém Birminghamu v roli papírové outsiderky, ale hlavu si s tím nelámala. Ba právě naopak! Kvalitním výkonem rozdrtila bývalou světovou trojku Elinu Svitolinovou, která uhrála za celý zápas jen 25 fiftýnů, za pouhých 53 minut 6:2, 6:0 a postoupila do osmifinále.

Svitolinová se v posledních týdnech nacházela ve výtečné formě. Vyhrála turnaj ve Štrasburku, na Roland Garros postoupila do čtvrtfinále a vše nasvědčovalo tomu, že nastavila správný kurz ve snaze o návrat mezi elitu.

Přechod na trávu pro ni ale byl krutý. O to se totiž postarala teprve osmnáctiletá Linda Fruhvirtová, která přitom do zápasu šla jako výrazná outsiderka. Důvody k tomu byly tři. Na trávě se jí loni vůbec nedařilo, v posledních týdnech se herně velmi trápila, když prohrála čtyři zápasy v řadě, a v neposlední řadě na druhé straně dvorce stála bývalá světová trojka Elina Svitolinová.

Utkání ale nabídlo dost nečekaný obrázek a doslova šokující průběh. Byť Svitolinové relativně fungovalo první podání (úspěšnost 69 %), ve výměnách byla o poznání slabší. Fruhvirtová dokázala najít dokonalý recept a soupeřku vůbec nepustila do rytmu.

Výsledkem toho bylo, že česká tenistka nečelila ani jednomu brejkbolu a měla spanilé vstupy do obou setů. V první sadě si vypracovala vedení 4:0, než soupeřce povolila udržet si alespoň dvakrát podání. Ve druhém setu pak nepovolila Svitolinové už ani jeden gem a vyprovodila ji za pouhých 53 minut z kurtu kanárem. Ukrajinka navíc ve druhém setu uhrála pouhé čtyři fiftýny!

„Nemyslím si, že bych byla v utkání favoritkou, protože Elina hrála v posledních měsících neuvěřitelně. V sobotu jsem si letos poprvé zahrála na trávě, takže jsem byla trochu nervózní, jak to bude probíhat. Ale na britskou trávu mám skvělé vzpomínky z juniorek, takže jsem se sem opravdu těšila,“ vyprávěla šťastná Češka na kurtu po utkání.

Aktuálně 57. hráčka světa se tak po senzačním výsledku, a po premiérové výhře na trávě v hlavní soutěži turnaje WTA, probila v Birminghamu do osmifinále, kde bude číhat Američanka Bernarda Peraová. Té se povedlo v úvodním kole vyzrát na Marii Bouzkovou, kterou porazila 6:4 a 7:6(3).