Olympiáda v Paříži bez Nadala? Změňme pravidla, žádá kandidát na post prezidenta ITF

- Jan Vojkůvka

Olympijské hry v Paříži v roce 2024 se budou pořádat v antukovém svatostánku, kde se každoročně zápolí o grandslamový titul. Není tedy divu, že startovat v dějišti Roland Garros velmi touží i španělský tenista Rafael Nadal, jenž před měsícem oznámil, že příští sezona bude s největší pravděpodobností jeho poslední. Podle pravidel však startovat nemůže a musí doufat, že mu bude udělena divoká karta.

Bylo by to možné zakončení kariéry jako z pohádky. Rafael Nadal, antukový král French Open ve Stade Roland-Garros, bojuje o olympijskou medaili v areálu, kde slavil nejvíce úspěchů na grandslamových turnajích. Ať už ve dvouhře, nebo ve čtyřhře, ve které by si s ním rád zahrál jeho následovník Carlos Alcaraz.

Pravidla však tomuto scénáři mohou klidně zamezit. Podle nich totiž Nadal na olympiádě v Paříži příští rok startovat nemůže.

Podmínkou ke startu na olympijských hrách je účast na dvou daviscupových akcích v posledních dvou letech. Důvodem je, že by na olympiádě měli své země reprezentovat především ti tenisté, kteří neváhají reprezentovat i v Davis Cupu (a BJK Cupu, pozn. redakce). Druhou podmínkou je pak samozřejmě žebříček, podle něhož se reprezentanti do turnaje dostávají.

A ani tuto druhou podmínku by nejspíš Nadal nesplnil, pokud tedy jeho návrat na kurty nebude vítězný a nebude se šplhat žebříčkem opět nahoru. Na druhou stranu ale bude moci nejspíš využít svůj chráněný žebříček kvůli dlouhodobé absenci zaviněné zraněním.

ITF může také rovněž udělit dvě divoké karty olympijským a grandslamovým šampionům. Tuto podmínku Nadal splňuje, nicméně stále je tu jeho absence na daviscupových kláních.

Podle prezidenta Německé tenisové federace Dietloffa von Arnima by se mělo toto pravidlo změnit. V úctě k Nadalovi jako tenisové legendě. „Takové je pravidlo. Proč to děláme tak složité?“ cituje jej web tennisuptodate.com.

„Rafa přemýšlí nad tím, že by hrál v Paříži. Usnadněme tenistům, aby tam mohli hrát, když chtějí hrát. Musíme změnit pravidla. Nesedím ve správní radě ani v olympijském výboru, ale myslím, že bychom o tom měli diskutovat,“ sdělil kandidát na post prezidenta ITF, jenž se utká o tuto pozici s dosavadním prezidentem Davem Haggertym.