Martincová vyřadila v Birminghamu nebezpečnou Ukrajinku a rozšířila počet Češek v hlavní soutěži

- Jan Vojkůvka

Turnaj v anglickém Birminghamu přinesl českým tenisovým fanouškům další velkou radost. Tereza Martincová zvládla i finálové kolo kvalifikace a probila se na tamních travnatých dvorcích do hlavní soutěže. V nedělním utkání porazila nebezpečnou Ukrajinku Dajanu Jastremskou 6:3, 7:6(2).

Martincová svou úspěšnou kvalifikací rozhodla o tom, že travnatý turnaj WTA absolvuje celkem šest českých tenistek! Připojila se k již jistým účastnicím Barboře Krejčíkové, Marii Bouzkové, Lindě Fruhvirtové, Lindě Noskové a Barboře Strýcové.

Zápas s Jastremskou ovšem nebyl vůbec jednoduchý. Přestože ukrajinská hráčka v utkání dost chybovala a v řadě výměn se vyházela z kurtu, měla i mnohem světlejší momenty a Martincové nedarovala vítězství zadarmo.

Česká hráčka ovšem potvrdila, že travnatý povrch patří k jejím oblíbeným a dokáže na tomto zrádném podkladu hrát výborný tenis. Semifinalistka loňského turnaje v Nottinghamu, přišla o podání v pátém gemu první sady a prohrávala 2:3, pak ovšem zaznamenala šňůru pěti získaných her a úvodní dějství strhla na svou stranu.

Druhý set přinesl nakonec trochu nečekané drama, když Martincová nevyužila vedení 5:3 a následně nedopodávala ani za stavu 6:5. V tiebreaku však od stavu 1:2 získala šest míčků v řadě a mohla slavit průnik do hlavní soutěže turnaje, na kterém si v roce 2021 zahrála čtvrtfinále.

V úvodním kole birminghamské akce hrozí Martincové i derby, když může narazit na nasazenou jedničku Barboru Krejčíkovou, nebo na chráněný žebříček startující Barboru Strýcovou.