Říčany: Valentová zakončila svou báječnou jízdu v semifinále, Kubáňová s Kučmovou ve finále porazily jedničky

- Redakce

Teprve šestnáctiletá Tereza Valentová v pátek překvapila vyřazením nasazené jedničky Laury Pigossiové, díky čemuž si v sobotu zahrála poprvé v kariéře semifinále turnaje ITF. Do finále se jí však postoupit nepovedlo, s tři roky starší Američankou Elvinou Kalievovou prohrála po bojovném výkonu ve dvou setech. Sobotní program se kvůli dešťovým přestávkám výrazně natahoval. A to natolik, že finále čtyřhry, v němž zvítězily Karolína Kubáňová s Anetou Kučmovou nad Veronikou Erjavecovou a Dominikou Šalkovou, se dohrávalo až před půl desátou večer.

Valentová zakončila svou báječnou jízdu v semifinále
Tereza Valentová (1118.) svůj životní turnaj mezi ženami zakončila v semifinále, kde prohrála s Američankou Elvinou Kalievovou (226.) po setech 5:7, 2:6.

Teprve šestnáctiletá česká tenistka prohrávala v prvním setu už 2:5, ale dokázala vymazat ztrátu jednoho brejku a srovnat na 5:5. Jenomže za stavu 5:6 si talentovaná hráčka neudržela servis a první sadu nakonec přeci jen ztratila.

Ve druhém setu její o tři roky starší soupeřka získala rychlý brejk a vedla 2:0. Valentová srovnala na 2:2, ale od té doby prohrála čtyři gemy v řadě a tím pádem i celý zápas. „Mrzí mě, že jsem dneska hrála špatně. Soupeřka hrála dobře, ale myslím si, že kdybych udržela ten konzistentní výkon, jaký jsem předváděla doteď, tak nebyla neporazitelná. Ale bohužel jsem hrála tak, jak jsem hrála, takže nic moc. Dneska to asi úplně nebyl můj den. Servis mi nešel tak jako v minulých zápasech, údery taky nic moc,“ uvedla Valentová v rozhovoru pro Tenisový svět po utkání.

Přesto se jednalo o nejlepší turnaj v zatím krátké profesionální kariéře české tenistky a díky tomu ji čeká výrazný skok světovým žebříčkem až do jeho osmé stovky. Se svým celkovým vystoupením na turnaji byla Valentová spokojená. „Vůbec jsem to nečekala, semifinále je hezké, ale teď mě hlavně mrzí ten dnešní zápas,“ dodala mladá Češka, která bude nyní směřovat svou přípravu k juniorskému Wimbledonu.

Kubáňová s Kučmovou slaví titul
Finále čtyřhry na turnaji ITF v Říčanech vyhrály Karolína Kubáňová s Anetou Kučmovou, které porazily nasazené jedničky Veroniku Erjavecovou a Dominiku Šalkovou 4:6, 6:3, 10:4.

Kvůli dešti se Erjavecová se Šalkovou a Kubáňová s Kučmovou dostaly na kurt až v podvečer. Nakonec byl ale odehrán jen jeden set, který vyhrál slovinsko-český pár 6:4 a znovu začalo pršet, takže byl duel přerušen. Byť to už vypadalo, že se finále bude muset dohrávat až v neděli, nakonec se ho přeci jen povedlo dohrát ještě v sobotu. Kubáňová s Kučmovou zvládly lépe druhý set a vynutily si supertiebreak, v němž využily své herní převahy z druhé sady a zvítězily hladce 10:4.

Dvaadvacetiletá Kubáňová získala na okruhu ITF svůj devátý titul a druhý z kategorie W60. O rok starší Kučmová rovněž triumfovala podruhé na šedesátce a celkově se jedná o její pátý titul.

Agel Říčany Open 2023 (ženy, CZE, 60 000 USD, antuka)
Semifinále dvouhry
TEREZA VALENTOVÁ (1118.) – Elvina Kalievová (USA, 226.) 5:7, 2:6
Gabriela Leeová (ROU, 384.) – Misaki Dojová (JPN, 315.) 5:7, 5:7

Finále čtyřhry
Erjavecová (SLO), ŠALKOVÁ – KUBÁŇOVÁ, KUČMOVÁ 6:4, 3:6, 4:10