Světová jednička číslo 60? Nenápadný Američan, kterého nezastavila ani smůla ve finále

- Marek Bartošík

Po letošním Roland Garros se změnilo obsazení singlového i deblového trůnu na žebříčku ATP. Novým vládcem světového pořadí ve čtyřhře se stal třiatřicetiletý Američan Austin Krajicek, který společně s Ivanem Dodigem získal titul na antukovém grandslamu.

Austin Krajicek a Ivan Dodig byli blízko trofeje z Roland Garros už loni, ve finále ale nevyužili tři mečboly proti páru Marcelo Arévalo, Jean-Julien Rojer a nakonec prohráli 7:6(4), 6:7(5) a 3:6. O rok později se už ale ve městě na Seině dočkali sladkého triumfu.

Američan s Chorvatem sice svedli na cestě do dalšího pařížského finále tři třísetové bitvy, v souboji o titul však nedali šanci Belgičanům Sanderovi Gilleovi a Joranovi Vliegenovi (6:3, 6:1). Letos triumfovali potřetí, přičemž navázali na předchozí úspěchy z Masters v Monte Carlu a pětistovky v Rotterdamu. Na společném kontě mají ještě tři loňské vavříny z Basileje, Neapole a Lyonu.

Krajicek se v pondělí 12. června stal historicky 60. deblovou jedničkou v žebříčku ATP, když vystřídal dvojici Neal Skupski, Wesley Koolhof. V aktuálním pořadí má levoruký hráč na zmíněné duo náskok 200 bodů.

Na čtvrtém místě je Američanův parťák Dodig, jenž má o 600 bodů méně. Rozdíl je způsoben především tím, že Krajicek postoupil na tisícovce v Miami do finále po boku Nicolase Mahuta (Dodig tam chyběl).

Žebříčková nadvláda Krajiceka ale nebude mít dlouhého trvání, jelikož ho už v pondělí 19. června nahradí Skupski s Koolhofem. Britsko-nizozemská dvojice dnes postoupila na travnatém turnaji v Hertogenboschi do finále, naopak Krajicek a Dodig si po Roland Garros dopřávají odpočinek.

Třiatřicetiletý Krajicek se dříve věnoval také dvouhře, kde byl nejvýše klasifikován na 94. místě. Na grandslamech byl nejdále ve druhém kole na US Open 2015 a Australian Open 2016. Od léta 2018 už hraje výhradně deblové turnaje, na elitním okruhu dosud nasbíral 10 trofejí.