Wimbledonské hody! Dvacítka Čechů má jistou účast, z toho 13 v hlavní soutěži

- Marek Bartošík

Travnatý grandslam Wimbledon bude mít v této sezoně mimořádně bohatou českou účast. Ve startovních listinách singlových soutěží figuruje celkem dvacítka Čechů, z toho hned třináct má jisté místo v hlavní fázi. Mezi nimi nechybí finalistka Roland Garros Karolína Muchová, dvojnásobná wimbledonská šampionka Petra Kvitová nebo velezkušená Barbora Strýcová, pro kterou je tento turnaj jedním z hlavních bodů rozlučkové tour.

Až se v pondělí 3. července v All England Clubu rozjede hlavní soutěž Wimbledonu, bude mít český tenis minimálně třináct želízek v ohni. Dalších sedm bude zápolit v týdnu od 26. června v tříkolové kvalifikaci, jež se tradičně koná v Roehamptonu.

Mezi ženami si v hlavní fázi travnatého grandslamu zahrají Petra Kvitová (9.), Barbora Krejčíková (12.), Karolína Muchová (16.), Karolína Plíšková (18.), Marie Bouzková (33.), Linda Nosková (50.), Markéta Vondroušová (53.), Kateřina Siniaková (54.), Linda Fruhvirtová (58.), Tereza Martincová (121.) a díky chráněnému žebříčku i Barbora Strýcová (682.), která svou poslední účast v roce 2019 proměnila v postup do semifinále.

Z českých mužů se v hlavní soutěži představí Jiří Lehečka (37.), jenž bude usilovat o premiérovou výhru na turnaji, a dvojnásobný osmifinalista Jiří Veselý (452.), startující na chráněný žebříček.

Do kvalifikace naskočí sedmička Čechů, jmenovitě Tomáš Macháč (110.), Zdeněk Kolář (199.), Vít Kopřiva (226.), Brenda Fruhvirtová (133.), Sára Bejlek (160.), Lucie Havlíčková (197.) a Barbora Palicová (216.). Dalibor Svrčina je aktuálně desátý pod čarou, Jakub Menšík šestnáctý.

Na rozdíl od loňského Wimbledonu se tentokrát budou udílet body do žebříčků ATP a WTA, na šampiona a šampionku čeká shodně porce 2000 bodů. Loni se z českých zástupců ve dvouhře nejvíce dařilo Marii Bouzkové, která prohrála až ve čtvrtfinále s Uns Džábirovou. Titul budou obhajovat Novak Djokovič a Jelena Rybakinová.

Startovní listina mužské dvouhry
Startovní listina ženské dvouhry
Startovní listina mužské kvalifikace
Startovní listina ženské kvalifikace