Agel Říčany Open: Valentová je už ve čtvrtfinále, Kučmová získala 11 gemů v řadě!

- Redakce

Na ženském antukovém turnaji ITF v Říčanech, jehož dotace činí 60 tisíc amerických dolarů, bylo ve čtvrtek na programu kompletní osmifinále dvouhry a čtvrtfinále čtyřhry. Tereza Valentová nedala šanci Italce Tonaové a rychle postoupila do čtvrtfinále. Aneta Kučmová ztratila proti favorizované Maďarce Janiové pouze jeden gem! V osmifinále však skončila pouť Julie Štruplové, která nestačila na nasazenou sedmičku Veroniku Erjavecovou. V deblu se uskutečnilo ryze české derby, v němž Karolína Kubáňová a Aneta Kučmová porazily Magdalénu Smékalovou s Terezou Valentovou. Dominika Šalková se Slovinkou Erjavecovou postoupily bez boje do semifinále.

Kučmová deklasovala nasazenou dvojku
Aneta Kučmová (392.) se v osmifinále Agel Říčany Open postarala o velké překvapení! Třiadvacetiletá Češka suverénně vyřídila nasazenou dvojku Reku-Lucu Janiovou (158.) z Maďarska poměrem 6:1 a 6:0, na kurtu se zdržela jen hodinu a 12 minut.

Kučmová získala od stavu 1:1 v první sadě jedenáct gemů v řadě! Může se tak těšit na čtvrtfinále proti Japonce Misaki Dojové (315.).

„Byla jsem lepší v klíčových momentech gemů. Ani na její gemboly jsem nemusela zahrát nějaký skvělý úder, ona si to často sama zkazila. V tomhle jsem byla silnější a díky tomu jsem to urvala,“ hodnotila Kučmová po svém vítězství. „Zatím je to super. Mám pocit, že každým zápasem se zlepšuju. Po dlouhé době je to turnaj, kde si zahraju několik zápasů v řadě, což je pro mě celkově přínosné.“

Valentová prosvištěla do čtvrtfinále
Zcela suverénně si počínala v osmifinále říčanského Agel Open držitelka divoké karty Tereza Valentová (1118.). Šestnáctiletá tenistka porazila italskou kvalifikantku Mirianu Tonaovou (574.) za hodinu a 24 minut 6:2 a 6:2. Své o dvanáct let starší soupeřce nabídla jediný brejkbol, který navíc odvrátila. Sama využila na returnu čtyři ze šesti příležitostí.

„Poslední dobou se cítím dobře. Byl to opět těžký zápas, ale se soupeřkou jsem si dokázala poradit. Věděla jsem, že má dobrý servis, a proto jsem ji potřebovala brejknout co nejdřív. Já jsem lehce změnila servis a celkem mi píše,“ uvedla pro Tenisový svět Valentová, kterou v pátečním čtvrtfinále čeká nasazená jednička Laura Pigossiová (132.) z Brazílie.

Štruplová na favoritku nestačila
Julii Štruplové (379.) se nepovedlo navázat na své dvě krajanky a postup do čtvrtfinále nevybojovala. Nad její síly byla favorizovaná Slovinka Veronika Erjavecová (249.), se kterou za necelé dvě hodiny prohrála dvakrát 4:6.

Štruplová přitom měla své šance a v prvním setu vedla už 4:1. Pak ale nasazená sedmička otočila skóre pěti gemy v řadě. Ve druhém setu naopak česká hráčka prohrávala 1:4 se ztrátou dvou brejků, ale povedlo se jí srovnat na 4:4. V devátém gemu ovšem přišla znovu o servis a Erjavecové se v další hře už povedlo dopodávat.

„Asi jsem se tam trochu sesypala. Vedla jsem 4:1, pak jsem tam blbě prohrála dva gemy na shodě a výhodě. Za stavu 4:4 jsem také měla nějakou výhodu, byl tam blbý odskok, pak zase ona měla výhodu... Bylo to o každém míči, nepodařilo se mi to trpělivě odehrát a možná jsem to trochu vystřílela,“ hodnotila Štruplová, jež jako jednu z příčin porážky označila svůj servis, kterým si nedokázala v klíčových chvílích pomoci.

Agel Říčany Open 2023 (ženy, CZE, 60 000 USD, antuka)
Osmifinále dvouhry
Laura Pigossiová (BRA, 132.) – Amarissa Tothová (HUN, 577.) 7:5, 6:3
TEREZA VALENTOVÁ (1118.) – Miriana Tonaová (ITA, 574.) 6:2, 6:2
Despina Papamichailová (GRE, 175.) – Seone Mendezová (AUS, 369.) 2:6, 7:5, 3:6
Nika Radišičová (SLO, 632.) – Elvina Kalievová (USA, 226.) 2:6, 6:2, 3:6
Mara Guthová (GER, 469.) – Misaki Dojová (JPN, 315.) 3:6, 2:6
ANETA KUČMOVÁ (392.) – Reka-Luca Janiová (HUN, 158.) 6:1, 6:0
Gabriela Leeová (ROU, 384.) – Lina Gjorčeská (MKD, 232.) 7:6(4), 6:4
Veronika Erjavecová (SLO, 249.) – JULIE ŠTRUPLOVÁ (379.) 6:4, 6:4

Čtvrtfinále čtyřhry
Erjavecová (SLO), ŠALKOVÁ – Potočniková (SLO), Samirová (EGY) bez boje
Laskutovová (-), Tothová (HUN) – Colmegnaová (ITA), Klasenová (GER) 2:6, 3:6
Guthová, Wirgesová (obě GER) – Mendezová (AUS), Papamichailová (GRE) 6:1, 3:6, 4:10
KUBÁŇOVÁ, KUČMOVÁ – SMÉKALOVÁ, VALENTOVÁ 6:4, 2:6, 10:7