Trápení pokračuje. Martincová zahazovala brejkboly, v oblíbeném Nottinghamu padla po tříhodinovém boji

- Filip Lefenda

Tereza Martincová (121.) letošní premiéru na trávě nezvládla. Česká tenistka prohrála na podniku WTA 250 v Nottinghamu po velkém boji a rovných třech hodinách 6:7(5), 6:3 a 6:7(4) s domácí Britkou Jodie Burrageovou (131.). Loňská turnajová semifinalistka tak znovu vypadla už v úvodním kole, a stále tak platí, že v hlavních soutěžích letos na elitním okruhu přešla přes první rundu pouze na březnovém podniku v Miami.

Martincová odvracela hned v úvodním gemu utkání dva brejkboly. Další k vidění dlouho nebyly, a tak šla první sada do zkrácené hry. Pražská rodačka v ní dokázala srovnat z 1:5 na 5:5, jenže další dvě výměny už patřily opět Burrageové.

Druhá sada byla zcela v režii Martincové. Rychle se ujala vedení 2:0, a ačkoliv ve třetím gemu neproměnila postupně hned šest brejkbolů, o dvě hry později už se na příjmu opět dočkala. Za stavu 5:2 ještě Britka vykřesala brejkem naději, jenže Martincová kontrovala rebrejkem čistou hrou.

Dramatický duel vygradoval třetím setem. Martincová v něm měla herně navrch, leč doplatila na nevyužité brejkboly. Těch měla v závěrečném dějství celkem šest, zatímco soupeřka jediný. Na ztracené podání nicméně nedošlo, a tak musel podruhé rozhodnout tiebreak.

Klíčový moment se zrodil za stavu 3:4. Burrageová získala v osmé výměně zkrácené hry rozhodující minibrejk, který už ustřežila. Jen o pár desítek vteřin později uzavřela duel na podání prvním mečbolem.

Martincová se tak na vítěznou vlnu neodrazila ani na oblíbeném turnaji, na němž si loni zahrála semifinále a před dvěma roky čtvrtfinále. Po tříhodinovém maratonu musela skousnout už čtvrtou porážku v řadě a další vyřazení v prvním kole. Přes tuto metu prošla v letošní sezoně na elitním okruhu jen jedinkrát, a sice na březnové tisícovce v Miami, kde proklouzla z kvalifikace do druhého kola. V žebříčku se ze 40. místa (únor 2022) postupně propadla až na současnou 121. příčku.

Rothesay Open, Nottingham (ženy, GBR, 259 303 USD, tráva)
1. kolo dvouhry
TEREZA MARTINCOVÁ (121.) – Jodie Burrageová (GBR, 131.) 6:7(5), 6:3, 6:7(4)