Premiérová výhra na trávě a pomsta za Roland Garros! Lehečka úspěšně zahájil turnaj ve Stuttgartu

- Jan Vojkůvka

Zatímco loni se Jiří Lehečka na svých prvních travnatých turnajích mezi profesionály k vítězství neprokousal, letos jej podobný scénář nečeká. Český tenista úspěšně odstartoval travnatou část sezony na turnaji ve Stuttgartu, kde se pomstil Marcosovi Gironovi za porážku z Roland Garros, a po výhře 4:6, 6:3 a 6:4 postoupil do osmifinále.

Jednadvacetiletý Lehečka se na profesionálních turnajích objevuje už od roku 2017, na trávě však mezi nejlepšími debutoval až loni a příliš dobré vzpomínky na tuto část sezony neměl. Na všech třech turnajích totiž prohrál hned první zápasy a z travnatých podniků se vracel na jiné povrchy s bilancí 0-3.

Na první vítězství mezi profesionály na travnatém povrchu si tak musel počkat až do této sezony. A ve Stuttgartu na tuto premiérovou výhru skutečně dosáhl! Navzdory tomu, že byl papírovým outsiderem.

Když se o víkendu losovala hlavní soutěž v německém Stuttgartu, los přisoudil českému tenistovi Američana Marcose Girona. To je hráč jako stavěný na tvrdší a rychlejší povrchy. Loňský čtvrtfinalista z Mallorky byl pasován do role favorita i kvůli nedávnému French Open, kde se s Lehečkou před dvěma týdny potkal. Ve druhém kole překvapivě dominoval a povolil rodákovi z Mladé Boleslavi pouhých sedm gemů.

Lehečka, jenž minulý týden hrál na domácím challengeru v Prostějově, kde prošel do čtvrtfinále, však potvrdil, že papírové předpoklady nemusí nic znamenat. Stejně jako neznamenaly v Paříži, kde byl naopak favoritem on.

Ačkoliv Giron vstoupil do utkání lépe a získal první set v poměru 6:4, nakonec doplatil na to, že mu tolik nefungoval první servis. S úspěšností pouhých 53 % nebyl tak nebezpečný, jak se před zápasem předpokládalo a Lehečka toho dokázal dokonale využít.

Ve druhém setu nenabídl Američanovi ani jeden brejkbol a poté, co se rychle prodral do vedení 3:0, se mu povedlo prostřední sadu dopodávat. Lepším hráčem byl i v rozhodujícím setu, ve kterém prorazil Gironovi servis hned v prvním gemu a svůj náskok ještě navýšil v sedmé hře, kdy odskočil do vedení 5:2.

Tento druhý brejk se ukázal jako velmi důležitý, jelikož Lehečka na první pokus nedokázal zápas dopodávat a nechal soupeře snížit na 5:4. V desátém gemu však čistou hrou duel zakončil a povedlo se mu pomstít za nečekanou porážku ve druhém kole Roland Garros.

V osmifinále čeká na Lehečku další americký tenista. Tentokrát to bude ale ještě o poznání silnější kalibr. Narazí totiž na třetího nasazeného Francese Tiafoea, osmifinalistu loňského Wimbledonu, který měl v úvodním kole volný los.