Věděl jsem, co je v sázce. Neuvěřitelný pocit, zářil rekordman Djokovič. S gratulací přispěchal i rival

- Filip Lefenda

Vítězem letošního ročníku Roland Garros se stal Novak Djokovič. Šestatřicetiletý Srb porazil ve finále 7:6(1), 6:3 a 7:5 Caspera Ruuda z Norska a díky třetímu pařížskému triumfu rozšířil počet grandslamových trofejí na třiadvacet, čímž se v historických tabulkách odpoutal od Rafaela Nadala a stanovil nový rekord.

„Každý hráč sní o tom, že na toto pódium alespoň jednou v životě vystoupá a získá titul. Já měl to obrovské štěstí, že jsem ho vyhrál hned třiadvacetkrát. Je to neuvěřitelný pocit,“ liboval si během závěrečného ceremoniálu Djokovič.

„Věděl jsem, co je v sázce, a že se můžu zapsat do historie. Lhal bych, kdybych řekl, že jsem na to nemyslel. Přesto jsem se snažil připravit na finále jako na kterýkoliv jiný zápas. Tým kolem mě vytvořil bublinu a držel mě v přítomnosti. Myslím, že jsme odvedli dobrou práci,“ chválil své nejbližší.

Djokovič se stal zároveň prvním tenistou v historii, který dokázal vyhrát každý ze čtyř grandslamů alespoň třikrát. „Jde o velmi specifický moment v mé kariéře. Není náhodou, že jsem svůj 23. grandslam vyhrál právě zde v Paříži. Zdejší turnaj pro mě byl vždy tím nejtěžším. Na tomto kurtu jsem zažil spoustu emocí. O to radostnější to pro mě je,“ přiznal rodák z Bělehradu.

„Už jako sedmiletý jsem snil o triumfu na Wimbledonu. Měl jsem moc být strůjcem svého osudu. Budiž to vzkaz všem mladým lidem, kteří se věnují tenisu, sportu nebo čemukoliv jinému. Zapomeňte na to, co se stalo v minulosti. Pokud chcete lepší budoucnost, prostě si ji vytvořte,“ apeloval Djokovič, jenž se v pondělním vydání žebříčku ATP vrátil zpět na první pozici.

Srbskému šampionovi pogratuloval mezi prvními jeho nedělní soupeř. „Další den a tvůj další rekord. Přepisuješ tenisovou historii. Je neuvěřitelné, co jsi dokázal a jakou inspirací jsi pro lidi na celém světě,“ prohlásil přímo na dvorci Philippa Chatriera čtyřiadvacetiletý Ruud, jenž skončil ve francouzské metropoli druhým rokem po sobě těsně pod vrcholem. Vloni jej o titul připravil Rafael Nadal.

A právě španělská legenda svému srbskému rivalovi na sociálních sítích kvapem blahopřála. „Gratuluji ti k neuvěřitelnému výkonu. 23 je číslo, o kterém bylo před pár lety nemožné uvažovat. Ty jsi to dokázal,“ vysekl poklonu čtrnáctinásobný vítěz Roland Garros, kterého Djokovič v počtu získaných grandslamů předskočil.

Djokovič Nadala zároveň připravil o primát nejstaršího pařížského vítěze, když v neděli slavil ve věku 36 let a 20 dnů. Španěl turnaj před rokem ovládl dva dny po jeho 36. narozeninách.