Nejkrásnější okamžik! Je nádherné, když pro vaši dceru skanduje 15 tisíc diváků, zářil Josef Mucha

- Jan Vojkůvka

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z PAŘÍŽE – „Krásná dovolená, krásný turnaj,“ shrnul své dojmy z letošního Roland Garros tatínek Karolíny Muchové Josef Mucha. Spolu s manželkou Hanou dorazili do Paříže těsně před startem slavného antukového grandslamu a své dceři fandili ve všech zápasech na cestě až do finále. „Že se naše dcera může dostat tak daleko, to nás za ty roky nenapadlo,“ říkal pln dojetí po sobotním finále, v němž nakonec Karolína prohrála se světovou jedničkou Igou Šwiatekovou po velkém boji 2:6, 7:5 a 4:6.

Josef a Hana Muchovi nemohli původně ani náznakem tušit, jak dlouho v Paříži setrvají. Takovou spanilou jízdu své dcery totiž nečekali. Postupně sledovali, jak Karolína vyřazuje jedno zajímavější jméno za druhým. Začala Mariou Sakkariovou, pokračovala Nadiou Podoroskou, Irinou Beguovou a Elinou Avanesjanovou, pak následovala finalistka RG z roku 2021 Anastasia Pavljučenkovová, v semifinále světová dvojka Aryna Sabalenková...

„Trochu se nám to tu protáhlo, ale užili jsme si to. Viděli jsme sedm krásných zápasů Karolíny a ještě mnoho dalších,“ rozplýval se během setkání s českými novináři Josef Mucha, kterému gratuloval k úspěchu jeho dcery například i bývalý polský tenista Wojciech Fibak, který to dotáhl až na druhé místo v žebříčku čtyřhry. „Gratulují nám takové osobnosti jako pan Fibak, pan Kodeš. Když čtete, co o Karolíně říkají další legendy, to vás opravdu zahřeje,“ sdělil hrdě.

Přestože Karolína Muchová nakonec titul na Roland Garros nezískala, mohla si po utkání užívat bouřlivého aplausu. „Je nádherné, když pro vaši dceru skanduje patnáct tisíc diváků. Za to, co tomu dala, si to zasloužila. To jsou okamžiky, pro které se sport dělá,“ dojalo ho. Stejně jako ho dojal i závěrečný proslov Karolíny. „Sice jsem rozuměl jen polovině, ale stejně to bylo hezké. Bylo hodně emocí,“ podotkl s úsměvem.

Krásnější dovolenou po dlouhé sezoně ve fotbalové lize, kde v týmu 1. FC Slovácko pracoval jako asistent trenéra, si zkrátka ani přát nemohl. Ač přiznává, že tak dlouhý pobyt s manželkou nečekali. „Pár letenek nám propadlo, na hotelu už nás znají. Vždycky jsme si ho o dva dny prodlužovali, letenky to samé,“ vyprávěl s úsměvem.

Čas v Paříži se snažili trávit i s Karolínou, se kterou několikrát byli na večeři. Jinak jí ale dávali prostor, aby se mohla soustředit na své výkony. „Během turnaje jsme se viděli mockrát, zašli jsme na kafe, třikrát čtyřikrát byli na večeři. Bydleli jsme kousek od stadionu, Kája asi deset minut od nás. Navštěvovali jsme se, když to bylo možné,“ uvedl.

„Jinak nás nepotřebovala, poskládala si skvělý tým profesionálů, kteří to z ní dostali. Vážně odvedli obrovský kus práce, to jí moc pomohlo,“ řekl vděčně Josef, který všechny zápasy své dcery ohromně prožíval. Svým způsobem je protikladem své manželky Hany. „Ta je z nás nejklidnější, koriguje nás,“ smál se.

Jedinou kaňkou na celém turnaji je tak pouze finálová porážka. Vítězství totiž bylo nesmírně blízko. Jak ale pan Mucha upozornil, Karolína dokáže finálovou porážku rychle hodit za hlavu a zase se vrhne do práce. „Teď je smutná, bylo to o kousíček. Ale už zítra bude přemýšlet, jak dál,“ dodal.