Vše pro Káju! Kondičák Blažek běhal okruh kolem Eiffelovky, rituál začal náhodou

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z PAŘÍŽE – Ke sportovním událostem, jež trvají delší dobu, patří také rituály. O jednom z nich se na grandslamovém Roland Garros rozvyprávěli trenér Emil Miške a kondiční kouč a fyzioterapeut Jaroslav Blažek, kteří jsou osou týmu finalistky Karolíny Muchové. O co šlo? Nezmar Blažek každé ráno před zápasem Muchové absolvoval běh kolem Eiffelovy věže!

„Myslím, že jeden okruh měl dvanáct kilometrů,“ informoval české reportéry v Paříži Jaroslav Blažek. „Bylo to dost, ani jsem nečekal, že si tady zvýším kondici. Ale když jsem to běžel naposledy, už jsem si to docela užil.“

Rituál začal zcela nenápadně. Blažek nemohl kvůli nervozitě před zápasem prvního kola spát, a tak si šel zaběhat. A když Muchová porazila světovou osmičku Mariu Sakkariovou 7:6(5) a 7:5, nebylo cesty zpět. Ozval se totiž trenér Emil Miške.

„Jardo, když jsi oběhl tu Eiffelovku a Kája vyhrála, měl bys to dodržet,“ usmíval se Miške při vzpomínce na svou hlášku. A Blažek tento pokyn poslechl. Sám ale nemohl tušit, že nakonec se na tento běh vydá hned sedmkrát (tolik utkání letos Muchová v Paříži odehrála).

„Před dalším během jsem si vždycky říkal: Ty vole, zase! Neskutečný! Pak už to dospělo tak daleko, že jsem běhal stejnými ulicemi a šlapal po stejném obrubníku. A dokonce jsem jedny schody běhal po jednom a ty druhé po dvou. Obsese nejvyšší kategorie,“ glosoval Blažek, který je pro Muchovou kondičním koučem a zároveň fyzioterapeutem.

Členové týmu Muchové zváží podobnou tradici také pro následující grandslamy, tedy Wimbledon a US Open. V Londýně jsou pamětihodnosti v centru od areálu All England Clubu poněkud vzdálenější, v úvahu tak podle Blažka přichází jízda na kole. A co New York?

„Teď mě napadá, že výzva na US Open by bylo vyběhnout na Empire State Building,“ popíchl na závěr svého týmového parťáka trenér Miške.