Trenér Miške o Muchové: Dva zápasy ji šíleně pálilo na plicích, pro nás je vítězka

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z PAŘÍŽE – Pouze slova chvály a respektu měl pro svou svěřenkyni Karolínu Muchovou slovenský trenér Emil Miške, který opět pozorně sledoval šikovnou Češku na centrkurtu Philippa Chatriera. Ačkoliv Muchová napínavé finále proti Ize Šwiatekové prohrála (2:6, 7:5, 4:6), pro Miškeho je díky své odhodlanosti vítězkou. „Dva zápasy odehrála s tím, že ji šíleně pálilo na plicích. Je to fakt neuvěřitelné,“ líčil českým reportérům Miške.

Co jste si říkal za stavu 2:6 a 0:3?
Už to nevypadalo, že by Kája mohla utkání otočit. Stále jsme ale povzbuzovali. Naštěstí Kája pak dostala trochu vzpruhu. Nevím, od koho ten adrenalin vzala, bylo to neuvěřitelné. O to víc, čím si na turnaji a před ním prošla. Zraněním, nemocí, neskutečně těžkými zápasy. Dokázala to proti nejlepší hráčce světa otočit a chyběl jen kousek. O to víc nás výsledek mrzí. Kdyby to bylo jednoznačné, oukej, ale chybělo fakt strašně málo. Bylo to o pár míčích. Bohužel už v závěru neměla energii.

V koncovce tedy rozhodovaly síly?
Určitě ano. Je třeba si uvědomit, že Jelena Rybakinová turnaj vzdala (kvůli nemoci odstoupila před třetím kolem, pozn. red.). Kája měla to samé, ale zabojovala a dostala se do finále. A ve finále hrála ještě takovýto tenis. Je to fakt neuvěřitelné.

Nemoc tedy byla dramatičtější, než se mohlo veřejnosti zdát?
Samozřejmě. Kája měla chycené plíce nebo průdušky a měla mírně zvýšenou teplotu. Dva zápasy odehrála s tím, že ji šíleně pálilo na plicích. Konzultovali jsme to ale s doktorem a ten říkal, že může hrát. Jen, že to bude těžké. To jsou věci, o kterých se během turnaje nemluví, ale my to víme. Proto hodnotíme její výkon a výsledek tak, že je pro nás vítězka.

Jak velkou má Karolína vůli?
Obrovskou. Ona je mimořádně ctižádostivá, nevzdává se. Vezměte si jen to, kdo jiný by v tenise pokračoval poté, co se jí stalo. Kolikrát už musela vzdát turnaj nebo prohrála kvůli zranění. Srazilo ji to a ona se vždy zvedla. Je to i jedna z těch věcí, proč si jí všichni vážíme a proč se budeme pro ni snažit udělat maximum.

Do jaké míry je pro vás finálová účast překvapivá?
Nejsme nastavení, že bychom dopředu tipovali, co bude. Opravdu věříme, že Karolína může porazit každou hráčku. A dodržovali jsme vítězné rituály. My s Jardou (Jaroslavem Blažkem, kondičním koučem a fyzioterapeutem, pozn. red.) jsme byli s Kájou nejvíc a gró práce jsme udělali my. Máme absolutně čisté svědomí, udělali jsme maximum. Když uděláme maximum my i Kája, může vyhrát každý turnaj a porazit každou soupeřku.

Prozradíte, jaké rituály jste dodržovali?
Samé takové prkotiny, jeden rituál bych ale vyzdvihnul. Jarda před každým zápasem oběhnul Eiffelovku. Nebylo to moc blízko od našeho domu, fakt klobouk dolů, že to dodržel. Když jsme ještě spali, vydal se na rituální běh.

V novém žebříčku by Karolína měla být šestnáctá. Jak jí tento posun pomůže?
Je to fantastické. Naším cílem bylo, aby se co nejdříve dostala do pozice, že bude nasazená na grandslamech. Super je, že do konce roku tolik bodů neobhajuje, jen musíme kontrolovat, aby nepřepálila turnaje a jezdila na ně jen tehdy, když je výborně připravena. Herně, fyzicky i zdravotně.