Kdy jsme naposledy viděli hráčku s tak dokonalým tenisem? Svět pěje ódy na Muchovou a těší se na Wimbledon

- Jan Vojkůvka

Fantastické finále, brilantní turnaj, úžasný výkon. Na sociálních sítích se pějí na adresu Karolíny Muchové ódy, ve kterých je často zmiňováno i jedno přání – hlavně, aby zůstala zdravá. Na okruhu WTA hráčka jejích kvalit se širokou škálou úderů a pestrostí hry nesmírně scházela. Není divu, že si získala tisíce nových fanoušků a poklony jí vysekávají i mnohé osobnosti tenisového prostředí.

Karolínu Muchovou si pařížské publikum zamilovalo. Diváci jí fandili a povzbuzovali. Při jejích výměnách často křičeli radostí z toho, co zase dokázala vymyslet. A ač finálovou bitvu s Igou Šwiatekovou prohrála, vyvolávali její jméno a hltali každé slovo z jejího proslovu, při kterém se rozplakala. Na jednu stranu zklamáním, na stranu druhou radostí z toho, jak jí lidé fandili a čeho dosáhla.

„Aby se dostala do této pozice a této situace, musela ze sebe vydat obrovské množství energie. Pak se rvala na kurtu dvě hodiny a 46 minut. Už z jejího proslovu na kurtu bylo poznat, že je ohromně zklamaná, že to nevyšlo. Její projev ale byl rozkošný, byla plná emocí. Dala jasně najevo, že se chce do grandslamového finále vrátit a prožít vítězné momenty. S jejím herním stylem a s ohledem na její schopnosti toho může docílit,“ řekla bývalá světová čtyřka Tim Henman pro Eurosport.

Už v průběhu finálového střetnutí byli mnozí okouzleni hrou, kterou šestadvacetiletá hráčka z klubu I. ČLTK Praha předváděla. Za všechny to dokonale shrnul renomovaný trenér Patrick Mouratoglou, který napsal na svém Twitteru: „Kdy jsme naposledy viděli hráčku s tak dokonalým tenisem jako je Muchová?“

Měl pravdu. Muchová už v semifinále předvedla heroický výkon proti Aryně Sabalenkové. A ve finále proti Ize Šwiatekové? Byl ještě heroičtější. Nakonec ale rozhodly i zkušenosti, jak poznamenala vítězka 60 deblových titulů na okruhu WTA Rennae Stubbsová.

„Škoda, že to tak muselo skončit. Jaký skvělý comeback od Karolíny Muchové! Ale zkušenosti si nekoupíte, což je to, díky čemu nakonec vyhrála ten zápas Iga Šwiateková,“ napsala Stubbsová. „A ať mi nikdo neříká, že je ženský tenis nudný! Tohle finále bylo fantastické,“ napsala v dalším příspěvku.

Kvalit Muchové si všimli i v daleké Indii. „Karolína Muchová prokázala, že ji nelze odepisovat,“ napsal novinář Šivam Saha a jeho krajanka Nikhila Makkerová dodala: „Modlím se k tenisovým bohům, aby Muchová zůstala zdravá. Nemůžu se dočkat, až ji uvidím na trávě!“

Právě o travnatých turnajích s výhledem na Wimbledon hovořil i uznávaný tenisový novinář Christopher Clarey. Hra Muchové, která ráda kombinuje servis-volej či je schopná variovat dlouhé údery se smrtícími kraťasy, může být ve Wimbledonu, kde došla už dvakrát do čtvrtfinále, hodně nebezpečná. A možná i nebezpečnější, než nyní v Paříži.

„Posledních pár týdnů jsem sledoval Karolínu na antuce a stále jsem si představoval pod jejíma nohama trávu. Zdá se, že pro tento povrch má ideální herní styl,“ napsal žurnalista New York Times.