Kondiční kouč Blažek o Muchové: Dáme na její pocit, v týmu máme pořád srandu

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z PAŘÍŽE – Parádní jízdu Karolíny Muchové na Roland Garros s radostí sleduje i důležitý člen týmu Jaroslav Blažek. Kondiční kouč a fyzioterapeut je schopen se zapojit i jako sparingpartner do tréninku, což ukázal v areálu Jeana Bouina. „Moje dovednosti jsou podprůměrné, ale za titulem přeborníka města Žatec v deblu si pevně stojím,“ smál se Blažek.

Karolínu Muchovou poprvé doprovázel na US Open 2020 a po bezmála třech mimořádně náročných letech si Jaroslav Blažek užívá, že je nadáním obdarovaná tenistka konečně zdravá a že sbírá výhru za výhrou.

„Je potřeba to v první řadě zaťukat, protože i když se všichni snažíme dělat to nejlepší, nikdy nevíte, co se může stát. Cílem je potížím předcházet, všechno řešit hned,“ říkal pro přítomná česká média v Paříži.

Důležité je vhodně zareagovat na situaci. Před turnajem nikdo neví, jestli Muchová odehraje jedno utkání jako třeba loni na Wimbledonu a US Open, nebo sedm jako letos v Paříži. Roli hrají i volné dny mezi zápasy, jež jsou pro grandslamy typické. Nejsou ale pravidlem, na což Muchová při předchozích dlouhých taženích na Wimbledonu (2019, 2021) a Australian Open (2021) doplatila.

„Většinou ani netušíte, v kolik hodin bude zápas. Je to tedy komplikovanější. My se ale vždycky všichni domluvíme, dáme na pocit Káji. Máme stanovený směr a cíl, ale cestu upravujeme dle aktuální situace,“ vysvětlil Blažek.

Šestadvacetiletá Muchová během svého pařížského tažení prozradila, že v poslední době pracovala spolu s trenérem Emilem Miškem a právě i Blažkem na technice bekhendu. Tenisového laika patrně překvapí, že se na podobné práci podílí i kondiční kouč a fyzioterapeut.

„Emil řekne, jaké technické a pohybové detaily je třeba vylepšit. Na mně je pak zjistit, jestli je na to Kájin pohybový aparát připraven, jestli není nějaká limitace, na které se případně musí pracovat. Máme na to postup od terapeutických cviků, přes posilování, až po na cvičení na kurtu,“ přiblížil Blažek.

A jak tým Muchové vyplňuje volné dny na aktuálním Roland Garros? „Kromě jedné výjimky jsme je využili pro lehčí tenisový trénink. Jinak je to hlavně o regeneraci, lehkém fyzio cvičení, pasivní terapii, taktice na další zápas, kvalitním jídle a dobré náladě,“ zdůraznil uznávaný odborník.

Právě pohodová atmosféra v týmu je (nejen) na podobně dlouhých štacích, jako je grandslamové Roland Garros, důležitou ingrediencí úspěchu. „Jsme tady spolu tři týdny nonstop, ale máme pořád srandu, nelezeme si na nervy. Nikdo z nás necpe svoje ego do popředí, vycházíme si vstříc,“ doplnil v dobré náladě Blažek.