Challenger v Prostějově: Svrčina zaskočil v derby Macháče, slaví největší titul kariéry

- Redakce

Vítězem letošního ročníku prostějovského UniCredit Czech Open se stal Dalibor Svrčina. Dvacetiletý Čech, jenž si na Hané zahrál o titul už v minulém roce, zaskočil v sobotním finále pátého nasazeného Tomáše Macháče, kterého porazil za hodinu a 42 minut po setech 6:4 a 6:2.

Přestože byl papírovým favoritem finále Macháč, jenž prosvištěl turnajem bez ztráty setu, v sobotním souboji o titul tahal za kratší konec. Nedokázal totiž najít recept na svého krajana Dalibora Svrčinu, jemuž se v Prostějově tradičně daří a po čtvrtfinále v roce 2021 a finále v roce 2022 dotáhl své působení na domácím challengeru až ke kýžené trofeji.

Oba soupeři si hned zkraje utkání sebrali podání a v dalším průběhu úvodní sady si svědomitě drželi podání. V pátém gemu se ovšem objevily u Tomáše Macháče zdravotní problémy a favorit střetnutí si musel vzít pauzu na ošetření. Důvodem bylo nadměrné bití srdce a vysoký krevní tlak, kvůli čemuž se českému tenistovi špatně dýchalo. Po několika minutách se naštěstí jeho srdce uklidnilo a v utkání mohl pokračovat.

„Zničehonic mi doslova a do písmene vyskočilo srdce, měl jsem asi 220 tep. Už se mi to občas stalo, asi třikrát nebo čtyřikrát, ale vždy po přestalo tak po minutě. Ale teď jsem s tím hrál celý gem, čekal jsem dvě a půl minuty na lavici, než to spadne. Pak to teda spadlo, ale bylo to nějaké divné,“ zavzpomínal na nepříjemné okamžiky Macháč. „Nemyslím si ale, že bych prohrál kvůli tomu,“ dodal.

Rozhodujícím okamžikem prvního setu se ukázal být desátý gem, v němž se Svrčina na returnu prokousal přes shodu k prvnímu setbolu, jenž proměnil, a ujal se vedení 1:0 na sety. Macháč ztratil svůj vůbec první set na celém turnaji a i v dalším průběhu střetnutí marně hledal recept na velmi kvalitní Svrčinovo podání.

Ve druhém setu začal lépe ostravský rodák, který se prodral do vedení 3:1. Macháč měl sice poté v pátém gemu tři brejkboly, využít nedokázal ale ani jeden. Svrčina měl od té chvíle utkání plně pod kontrolou a své vedení ještě navýšil v osmém gemu, když na returnu duel zakončil hned prvním mečbolem.

Svrčina, který na okruhu ATP Challenger Tour triumfoval poprvé v roce 2021 na turnaji v Praze, vybojoval v Prostějově svůj největší titul kariéry, jelikož se jedná o turnaj kategorie 100. Tento triumf vynese dvacetiletého českého hráče na 192. místo světa. V žebříčku Next Gen, který rozhoduje o nasazení pro Next Gen ATP Finals, se Svrčina posune na 10. místo.

„Jsem strašně rád, že jsem dnes vybojoval psychicky náročné finále. Nervy ve finále hrajou roli, každý chce vyhrát, oba se dobře známe a o to bylo těžší to v hlavě udržet. Jsem moc rád, že jsem to zvládl,“ uvedl po svém vítězství Svrčina. „Dnes bylo trochu víc chyb na obou stranách. Finále je vždycky úplně jiný zápas a musí se počítat i s tím, že může přijít nervozita.“

Macháč se díky postupu do finále posune ve světovém žebříčku poblíž 110. místa, na posun do elitní světové stovky mu bude scházet 51 bodů.

Ještě před samotným finálovým utkáním se v Prostějově uskutečnila exhibice mezi Tomášem Berdychem, jenž už několik měsíců spolupracuje s Jiřím Lehečkou, a Jakubem Menšíkem. Berdych zvítězil v tomto exhibičním utkání 3:2.

UniCredit Czech Open, Prostějov (muži, CZE, 118 000 EUR, antuka)
Finále dvouhry
DALIBOR SVRČINA (232.) – TOMÁŠ MACHÁČ (127.) 6:4, 6:2


Galerie