Zdrcený Alcaraz zažil peklo: Křeče jsem cítil úplně všude

- Radek Štohl

Tělo si řeklo dost. V nejméně vhodnou chvíli. Carlos Alcaraz v semifinále Roland Garros srovnal proti Novaku Djokovičovi na 1:1 na sety, nadechoval se k obratu. Zkraje třetí sady však první hráč světa dostal křeče. V podstatě bylo po zápase. „Cítil jsem je všude – nejprve v paži, pak v ostatních částech těla,“ smutnil zklamaný Španěl.

O obrovském talentu Alcaraze není pochyb – jako nejmladší v historii vyšplhal na nejvyšší vrchol žebříčku, v pouhých devatenácti letech ovládl US Open.

V pátek ho čekal velmi specifický zápas, podruhé v kariéře se postavil dvaadvacetinásobnému grandslamovému šampionovi Novaku Djokovičovi. Poprvé v kariéře na Srba vyzrál, v případě další výhry mohl proniknout do finále Roland Garros.

„Ano, pravděpodobně to mohlo být i tím, že na druhé straně stál Novak,“ připustil Alcaraz, který křeče přičetl velkému napětí. „Na začátku zápasu jsem byl velmi nervózní. Pak jsme odehráli dva sety ve velkém tempu – měli jsme skvělé výměny, hodně sprintů, dropshotů. Byla to kombinace mnoha věcí.“

Rovněž Djokovič po utkání cítil, že na jeho mladšího soka se sešlo až příliš mnoho okolností. „Možná vůbec poprvé v kariéře byl favoritem na zisk grandslamu. Pravděpodobně ho to ovlivnilo. Je to součást procesu,“ pronesl šestatřicetiletý tenista.

Alcaraz ve třetí sadě vedl 1:0, pak ho postihlo pomyslné peklo. Vzdát se ale odmítl. „Bylo by mi to strašně líto, bylo by to pro mě těžké,“ ukázal velkou sílu bojovníka.

Zabalit to nechtěl ani na začátku čtvrtého dějství. „Cítil jsem jednoprocentní šanci na úspěch,“ líčil na pozápasové tiskové konferenci.

Carlos Alcaraz má vše před sebou. Vždyť teprve před měsícem oslavil 20. narozeniny! Dobře tak ví, že tato bolestivá zkušenost ho může pouze posunout dopředu. „Musím se s tím vypořádat. Do dalších zápasů už budu mít více zkušeností,“ uzavírá zdrcený hrdina prvního semifinále.

Za rok už dost možná bude v Paříži psát jiný příběh.

Roland Garros
Semifinále mužské dvouhry
Carlos Alcaraz (ESP, 1.) – Novak Djokovič (SRB, 3.) 3:6, 7:5, 1:6, 1:6