Trenér Miške: o výhodách Muchové, dojemné chvilce i výjimečnosti Šwiatekové

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z PAŘÍŽE – Když Karolína Muchová ve čtvrtek senzačně otočila semifinále proti Aryně Sabalenkové, z hráčského boxu ji hrdě sledoval i slovenský trenér Emil Miške. Pařížská mise české tenistky ale ještě není dokončena, zbývá jí poslední krok v podobě finále proti světové jedničce Ize Šwiatekové, která v Paříži triumfovala v letech 2020 a 2022. „Výhoda je, že Karolína nemusí speciálně vymýšlet taktiku. Z jejího repertoáru použijeme některé věci více, některé méně,“ plánuje Miške.

Předvedla podle vás Karolína proti Sabalenkové nejlepší výkon kariéry?
Nemyslím si, že by včera hrála úplně skvěle. Měla tam výpadky, jednoduše ale vyhrála důležité body. Zápas velmi dobře zvládla takticky a mentálně. Bylo to fantastické, ale ještě má rezervu. Já si osobně myslím, že už z ní soupeřky mají pomalu více a více respekt. A z toho těží.

Našel se v utkání moment, kdy vás Karolína překvapila?
Když už jste v tenise dlouho, počítáte se vším. Otoček v historii tenisu bylo už tolik… Sabalenková hrála ve třetím setu na vysoké úrovni, byla hodně útočná a tím přišla o energii. A útlum na ni sednul za stavu 5:2. Člověk si řekne, že už to dotáhne do konce. Podstatné však bylo, že Karolína byla připravená jejího útlumu využít.

Byl po semifinále čas na oslavu, nebo jste ji vynechali?
Máme velkou výhodu, že jsou tu rodiče Káji, kteří svou přítomností velmi pomáhají. Vždy po vítězném zápase si spolu trochu ťukneme, dáme si třeba dvě deci vína. Včera jsme měli poprvé šampaňské. Velmi decentně jsme to oslavili. Když Kája dohraje v normálním čase, přijdou k nám do domu na večeři.

Proč bydlíte podobně jako při Wimbledonu v domě, a nikoliv v oficiálním hotelu?
Je to velká výhoda, protože Kája může zmizet a nikdo ji neotravuje. Jsme asi deset minut od kurtů. Víte, že v hotelu jsou tenisté, kteří se stále potkávají. Chtěli jsme, aby byla co nejvíc mimo tento cirkus. Ukazuje se, že to bylo správné rozhodnutí.

První grandslamové finále je pro tenistku velkou událostí. Jak to podle vás Karolína bude zvládat?
Víte dobře, že Kája je trochu salámistka, což jí pomáhá. Moc si z toho nedělá, je velmi klidná a vyrovnaná. Už byla v semifinále Australian Open, finále je to ale první. Včera to bylo vidět na jejích emocích, po zápase se i rozplakala, bylo to velmi dojemné. I já jsem upustil slzičku, protože si to fakt zasloužila.

Jak se vám bude skládat taktika na Igu Šwiatekovou?
Už nějakou představu mám. Výhoda je, že Karolína nemusí speciálně vymýšlet taktiku. Z jejího repertoáru použijeme některé věci více, některé méně. Je super, že zjednodušeně řečeno umí všechno. Stačí, že bude stále hrát to, co je nejpřirozenější. To platí na každého. Myslím, že když se Kája dostane do své zóny, správná řešení ji napadají sama od sebe. Když se do toho dostane, může porazit každou hráčku.

Karolína už hrála proti Šwiatekové před čtyřmi lety na antukovém turnaji v Praze. Vzpomenete si ještě na ten zápas?
Jasné! Velmi dobře si to pamatuji, utkání bylo vyrovnané. Už tehdy jsem si říkal, že z Igy jednou bude vynikající tenistka. Moc se mi líbila. A bylo super, že Iga a její trenér nás na dalších turnajích stále vyhledávali. Její trenér nám jednou sdělil: Řekněte, kdy chcete trénovat. I kdybychom byli domluveni s někým jiným, raději to zrušíme a půjdeme trénovat s vámi. Moc se mi líbilo, že Iga na sobě vždy chtěla pracovat. A jelikož je Kájina hra nevšední, chtěla se naučit, jak s ní hrát. Klobouk dolů před Igou, má za sebou a nejspíš i před sebou neskutečné výsledky. Byla jednou z tenistek, které jsem s ohledem na její přístup dával za vzor dětem v projektu Hrajme tenis Slovensko. Moc ji obdivuji a uznávám.

Vaše svěřenkyně patří k nejlépe servírujícím hráčkám na okruhu, má i velmi dobrou úspěšnost po druhém podání. Jak bude důležitý tento úder proti Šwiatekové?
Určitě bude velmi důležitý, to je bez debaty. Karolíně by moc pomohlo, kdyby udělala pár bodů přímo ze servisu, případně kdyby si jím vypracovala pozici na zakončení výměny.

Zdá se, že Karolína a Iga spolu vycházejí velmi dobře. Platí to?
Podle toho, co mi Kája povídala, tak ano. Vycházejí spolu velmi dobře. Iga sice v poslední době s ostatními tenistkami tolik nekomunikuje, ale Kája říkala, že s ní se stále baví relativně často. Obě se velmi respektují.