Šwiateková o Muchové: Mám ráda její hru, první střetnutí si dobře pamatuji

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z PAŘÍŽE – Obsazení ženského finále na Roland Garros je z poloviny velmi překvapující. Zatímco účast světové jedničky Igy Šwiatekové se čekala, druhou polovinou pavouka se senzačně prokousala do boje o titul Karolína Muchová. Šestadvacetiletá Češka půjde do utkání proti polské superhvězdě jako outsiderka, zároveň ji ale může těšit fakt, že vyhrála jediný vzájemný zápas na elitní úrovni. „Ona bude favoritka, ale my si s týmem zase sedneme a budeme hledat mezírky v její hře,“ říká odhodlaně Muchová.

Psal se konec dubna 2019 a do prvního kola turnaje WTA v Praze nastoupily sedmnáctiletá kvalifikantka Iga Šwiateková a dvaadvacetiletá držitelka divoké karty Karolína Muchová. V napínavém mači byla šťastnější česká tenistka, jež zvítězila 4:6, 6:1 a 6:4. Na pražské antuce nakonec dokráčela až do finále, čímž si zajistila vzestup do Top 100 žebříčku.

„Iga je teď už nějakou dobu světová jednička, je to neporovnatelné. Určitě si nemyslím, že půjdu do finále s nějakou výhodou,“ domnívá se světová třiačtyřicítka Muchová.

Na poměrně dávný pražský duel si velmi dobře vzpomíná i Šwiateková, která se od té doby vyšvihla z nadějné hráčky na hranici první a druhé stovky rankingu mezi největší tenisové hvězdy.

„Pamatuju si z něj hodně, protože to pro mě byl jeden z prvních turnajů WTA. Musela jsem hrát finále kvalifikace a první kolo hlavní soutěže v jeden den, protože předtím pršelo. Karolína tehdy hrála velmi dobře, byl to velmi těsný tříseťák,“ nechala se slyšet trojnásobná grandslamová šampionka.

Tenistky se utkaly ještě v létě 2020 na exhibiční akci Tipsport Elite Trophy, z výhry se na tvrdém povrchu opět radovala Muchová (6:4, 2:6, 10:8). Od té doby na sebe sice nenarazily, velmi dobře o sobě ale vědí.

„Stále cítím, že Karolíninu hru znám, protože jsme spolu mnohokrát trénovaly,“ řekla Šwiateková. „Respektuji ji a upřímně mám ráda její hru. Má skvělý cit pro míč a umí také zrychlit výměnu. Je to hráčka, která umí všechno, její technika je skvělá. V zápasech je to samozřejmě trochu jiné, ale určitě budu připravena,“ hlásí sebevědomě Šwiateková.

Polská hvězda opanovala pařížský grandslam v letech 2020 a 2022, předloni prohrála ve čtvrtfinále s Mariou Sakkariovou. Letos zatím neztratila ani jeden set a soupeřkám nadělila čtyři kanáry. Muchová ztratila při cestě do finále dva sety, a v semifinále proti Aryně Sabalenkové dokonce čelila mečbolu.

„K tomu, abych získala grandslam, budu muset odehrát perfektní zápas a ukázat to nejlepší, co v sobě mám,“ ví Muchová.

Finále ženské dvouhry na Roland Garros 2023 se uskuteční v sobotu od 15 hodin na centrálním dvorci Philippa Chatriera.