Challenger v Prostějově: Svrčina a Macháč jsou ve finále dvouhry! Pavlásek slaví deblový titul

- Redakce

Antukový challenger UniCredit Czech Open měl v pátek na programu semifinále dvouhry. V repríze toho loňského se znovu utkali Dalibor Svrčina se Slovákem Kleinem. Opět se radoval český tenista, jenž tak postoupil do prvního letošního finále. Domácího borce ve finále singlu doplnil Tomáš Macháč, který ani ve čtvrtém zápase na turnaji neztratil set. Adam Pavlásek spolu s Uruguaycem Beharem ovládli finále čtyřhry.

Macháč zařídil české finále
Challenger v Prostějově uvidí české finále! Dalibora Svrčinu (232.) doplnil pátý nejvýše nasazený hráč turnaje Tomáš Macháč (127.), na jehož raketě skončil Francisco Comesana (241.). Domácí tenista si poradil s Argentincem po sadách 6:4, 6:3, na probíhající akci ještě neztratil ani set!

Macháč ve svém druhém letošním semifinále začal třemi odvrácenými brejkboly v prvním gemu, o servis nakonec přišel v páté hře. O chvíli později prohrával 2:4. V důležitý okamžik ale zabral, získal čtyři hry v řadě a celý set. Domácímu favoritovi ve druhém dějství stačil jediný úspěšný brejkbol, po kterém se radoval z prvního finále od loňského listopadu.

„Znovu to byl hodně náročný zápas. I přes stav 2:4 jsem nehrál špatně, pokračoval jsem ve své hře, našel jsem si rytmus,“ pochvaloval si finalista prostějovského challengeru, který na této akci startuje vůbec poprvé.

Svrčina si v Prostějově zahraje další finále
Prvním finalistou antukového challengeru UniCredit Czech Open se stal v Prostějově Dalibor Svrčina (232.). Dvacetiletý Čech přehrál v semifinále stejně jako před rokem Lukáše Kleina (133.). Slovenského přemožitele nejvýše nasazeného krajana Lehečky porazil po třísetovém boji 6:3, 4:6 a 6:4.

Úvodní set ovládl díky brejkům z pátého a devátého gemu Svrčina. O výsledku druhého dějství rozhodlo jediné ztracené podání Svrčiny z páté hry. V dramatické třetí sadě si oba tenisté dlouho podání hájili. V šestém gemu ještě Svrčina na příjmu vedení 40:15 nezužitkoval, za stavu 5:4 se ale blýskl na returnu čistou hrou, čímž více než dvouhodinové semifinále ukončil.

„Jsem rád, že jsem dokázal obhájit finále. Je to velké plus, budu z toho dál těžit. Odehrál jsem tady slušná utkání. Dnes to byl velice náročný zápas, soupeř hrál dobře. Až v posledním gemu udělal chyby. V koncovce hrají roli nervy. Každý chce vyhrát. Měl jsem to štěstí, že jsem byl pořád o gem napřed,“ zhodnotil duel pro Tenisový svět Svrčina. 

Pavlásek ovládl čtyřhru v Prostějově!
Adam Pavlásek se dočkal druhého letošního titulu ve čtyřhře. S Uruguaycem Beharem nenašli přemožitele na challengeru v Prostějově, ve finále přehráli debl Bortolotti, Martos Gornes po sadách 7:5, 6:4.

Pavlásek s Beharem v prvním setu doháněli ztrátu 2:5, v deváté hře dokonce odvraceli dva setboly. Sadu ale otočili ve svůj prospěch. První nasazení sice ve druhém dějství přišli o vedení 4:3, vzápětí ale získali druhý brejk v sadě, po kterém bez problémů ukončili zápas ve svůj prospěch.

„Každá výhra se počítá. Je o to sladší, že to bylo na domácím pažitu,“ užíval si vítězství v Prostějově Adam Pavlásek.

UniCredit Czech Open, Prostějov (muži, CZE, 118 000 EUR, antuka)
Semifinále dvouhry
Lukáš Klein (SVK, 133.) – DALIBOR SVRČINA (232.) 3:6, 6:4, 4:6
Francisco Comesana (ARG, 241.) – TOMÁŠ MACHÁČ (127.) 4:6, 3:6

Finále čtyřhry
Behar (URU), PAVLÁSEK – Bortolotti (ITA), Martos Gornes (ESP) 7:5, 6:4