Po diskvalifikaci v deblu si spravila chuť v mixu! Japonka si dokráčela pro první grandslam

- Jan Vojkůvka

Jeden z největších příběhů na letošním Roland Garros jednoznačně napsala japonská tenistka Miju Katová. Poté, co byla světová jednatřicítka ženské čtyřhry diskvalifikována z deblové soutěže, spravila si chuť alespoň ve smíšené čtyřhře. Spolu s Němcem Timem Puetzem si soutěž v mixu podmanili, když ve finále porazili Biancu Andreescuovou a Michaela Venuse 4:6, 6:4 a 10:6.

V osmadvacetileté Katové se asi během letošního Roland Garros mísí emoce jako na horské dráze. Na druhý grandslamový turnaj sezony se přihlásila do ženské i smíšené čtyřhry a věřila, že úspěchu může dosáhnout v obou soutěžích. Její účast v ženském deblu však skončila v osmifinále, když v souboji s Marií Bouzkovou a Sarou Sorribesovou Tormovou trefila jednu ze sběraček míčků během přerušené hry a byla následně diskvalifikována.

Tuto diskvalifikaci oplakala, navíc přišla o všechny vybojované body i prize money. Jak se později ukázalo, tato diskvalifikace naštěstí nebyla důvodem k jejímu vyloučení z mixu, ve kterém mohla s Timem Puetzem pokračovat.

Cesta japonsko-německé dvojice byla spanilá. Ve čtyřech zápasech neztratila ani set a prodrala se do finálového souboje, ve kterém číhali Andreescuová s Venusem. A zpočátku se zdálo, že na kanadsko-novozélandský pár se bude hledat recept hodně těžko.

Po ztrátě první sady, v níž neudrželi vedení 4:2 a prohráli čtyři gemy v řadě, se ale Katová s Puetzem dokázali rychle oklepat a už si ani jednou podání neprohráli. V devátém gemu pak prorazili soupeřům servis, dějství dopodávali a dovedli střetnutí do supertiebreaku, v němž zvítězili 10:6.

Pro Katovou se jedná o takřka snové zakončení celého Roland Garros a velké zadostiučinění. Přestože si v jeho průběhu prošla hodně těžkými chvílemi, které způsobila přísná diskvalifikace v osmifinále ženské čtyřhry, nakonec z Paříže odjede s premiérovým grandslamovým titulem.