Challenger v Prostějově: Macháč pokračuje bez ztráty setu, Svrčina uspěl v derby! Lehečka nečekaně končí

- Redakce

Letošní ročník UniCredit Czech Open v Prostějově dospěl do své druhé poloviny. Ve čtvrtečních čtvrtfinálových zápasech postoupili do dalších bojů dva domácí tenisté. Dalibor Svrčina zdolal ve dvou setech Jakuba Menšíka a Tomáš Macháč vyzrál na argentinského antukáře Burruchagu. Jiří Lehečka nepotvrdil roli favorita proti Lukášovi Kleinovi ze Slovenska, s nímž prohrál 0:2 na sety.

Macháč pokračuje bez ztráty setu
Tomáš Macháč (127.) se v Prostějově nachází ve výborné formě. Pátý nasazený vyhrál i svůj třetí zápas v hlavní soutěži bez ztráty setu, když ve čtvrtfinále porazil argentinského antukáře Romana Andrese Burruchagu (251.) 7:5, 6:2.

První set se dlouho nevyvíjel podle představ českého favorita, který prohrával po ztrátách servisu 2:4 a poté ještě 3:5, v obou případech ale dokázal soupeře rebrejknout a úvodní dějství zakončil ziskem čtyř gemů v řadě. Ve druhé sadě už Macháč neprohrál ani jednou vlastní podání, brejknul Argentince dvakrát a dotáhl utkání do vítězného konce.

V pátek Macháče čeká další argentinský tenista Francisco Comesana.

Svrčina prošel v Prostějově do semifinále
Dalibor Svrčina (232.) zvládl na challengeru v Prostějově zvítězit v pikantním derby proti Jakubovi Menšíkovi (240.), kterého porazil za hodinu a půl po setech 7:6(2), 6:1.

V prvním setu sice Svrčina nevyužil vedení 3:1 a Menšíkovi se povedlo dotáhnout skóre na 3:3, ale když posléze nevyužil ve dvanácté hře na returnu setbol a hladce prohrál tiebreak, tak se jeho hra začala rozpadat. Od stavu 1:1 ve druhém setu zaznamenal Svrčina pět vyhraných gemů v řadě.

V semifinále si Svrčina zahraje proti slovenskému tenistovi Lukášovi Kleinovi.

Lehečka překvapivě dohrál ve čtvrtfinále
Jiří Lehečka (41.) nedokázal najít recept na slovenského tenistu Lukáše Kleina (133.) a končí na prostějovském challengeru už ve čtvrtfinále. První nasazený se utkal se svým soupeřem už pošesté v kariéře a připsal si čtvrtou porážku, když turnajové šestce podlehl za 79 minut 3:6, 4:6.

Přestože se Lehečka v utkání prosadil dvakrát na returnu, v obou případech jen dotahoval ztrátu, kterou na Kleina v průběhu první a druhé sady nabral. Ve druhém setu navíc českému hráči utekl začátek a dostal se do ztráty 0:4. Ač si dokázal jedno podání vzít zpět, na vyrovnání skóre už nedosáhl.

Rozhovor s Adamem Pavláskem po postupu do finále čtyřhry

UniCredit Czech Open, Prostějov (muži, CZE, 118 000 EUR, antuka)
Čtvrtfinále dvouhry
JAKUB MENŠÍK (240.) – DALIBOR SVRČINA (232.) 6:7(2), 1:6
JIŘÍ LEHEČKA (41.) – Lukáš Klein (SVK, 133.) 3:6, 4:6
Dimitar Kuzmanov (BUL, 208.) – Francisco Comesana (ARG, 241.) 4:6, 4:6
TOMÁŠ MACHÁČ (127.) – Roman Andres Burruchaga (ARG, 251.) 7:5, 6:2

Semifinále čtyřhry
Behar (URU), PAVLÁSEK – KOLÁŘ, MENŠÍK 6:3, 6:7(5), 11:9
Bortolotti (ITA), Martos Gornes (ESP) – NOUZA, PAULSON 6:2, 2:6, 10:2