Semifinále proti Sabalenkové? Vidíme šanci, jak ji porazit, říká trenér Muchové

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z PAŘÍŽE – Jak zastavit v semifinále Arynu Sabalenkovou? To je úkol, který aktuálně řeší tým české tenistky Karolíny Muchové. Světová dvojka Sabalenková půjde do čtvrtečního semifinále Roland Garros jako výrazná favoritka, šikovná Češka ale má zbraně, jimiž může pozlobit kteroukoliv soupeřku. „Vidíme šance, jak ji porazit. Máme na to plán,“ říká trenér české tenistky Emil Miške.

Úderem 15. hodiny vypukne ve čtvrtek na dvorci Philippa Chatriera očekávané střetnutí mezi ranařkou Arynou Sabalenkovou a pestře hrající Karolínou Muchovou. Hráčky se dosud utkaly pouze jednou, před čtyřmi lety na WTA Elite Trophy (Ču-chaj, tvrdý povrch) zvítězila Sabalenková 7:5 a 7:6(4).

„Bereme to jako každý jiný zápas. Přijeli jsme sem s nejvyššími cíli, takže pevně věřím, že to není Karolínin poslední zápas,“ zdůraznil den před semifinále trenér Emil Miške. „Sabalenková je na tom teď papírově nejlépe. Bude záviset na soupeřce, kolik toho dovolí. Budeme se ale snažit eliminovat její hlavní zbraně. Tedy její rychlé drtivé údery z obou stran a servis. Jsme připraveni na to, že trefí hodně winnerů. To je její tenis.“

Podobně vyhlíží mač se Sabalenkovou samotná Muchová, která je v semifinále grandslamu poprvé od Australian Open 2021 a celkově podruhé.

„Bude to určitě nejtěžší utkání, co jsem tu zatím hrála. Můžu čekat, že bude hrát rychle a velmi agresivně, střílí do toho. Budeme se snažit najít cestu, jak na ni vyzrát. Pokusím se udělat to nejlepší, abych našla cestu, jak jí zápas zkomplikovat,“ poznamenala k velké výzvě Muchová.

Tenistka z Olomouce zatím prochází pavoukem Roland Garros poměrně hladce, když ztratila v pěti zápasech jediný set, a to ve druhé rundě proti Argentince Nadii Podoroské. Ve čtvrtfinále, kdy debutovala na pařížském centrkurtu, nedala větší šanci zkušené Anastasii Pavljučenkovové (7:5, 6:2).

„Karolína perfektně začala, což bylo podle mě rozhodující. A navzdory tomu, že pak Pavljučenkovová ukázala záchvěv své špičkové hry, Kája naštěstí zvládla závěr prvního setu. Dá se říct, že soupeřka už ve druhém setu trošku fyzicky i mentálně odešla,“ vrátil se k cenné čtvrtfinálové výhře Miške.

Pro Muchovou byl tento zápas přínosný i tím, že si poprvé v kariéře vyzkoušela prostředí dvorce Philippa Chatriera. Na stejném místě bude hrát i semifinále proti Sabalenkové, jež zatím na turnaji neztratila ani set (jednou musela do tiebreaku).

„Hodnotím to jako plus, Kája si to pochvalovala. Předpokládal jsem to, protože čím větší je kurt, tím se cítí lépe. Ti lidé jsou pro ni trochu jako povolený doping. Vždy hrála lépe před více lidmi,“ doplnil s nadějí Miške.