Podivné Roland Garros: Bučení na Ukrajinku i Rusku, „agentka“ v boxu a bizarní čekání

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z PAŘÍŽE – Hlavním bodem letošního Roland Garros není souboj Igy Šwiatekové a Aryny Sabalenkové o post světové jedničky ani absence legendárního Rafaela Nadala. Všechna témata zcela zastiňuje bouřlivá diskuse o ruských a běloruských tenistech, jejich názorech a konfrontacích s ukrajinskými protivníky. V centru dění je především Sabalenková, která na turnaji porazila už na dvě soupeřky z Ukrajiny.

Po dvou omezených tiskových konferencích, na které neměla většina novinářů přístup, se běloruská hvězda Aryna Sabalenková opět objevila před reportéry v hlavní tiskové místnosti Roland Garros. Stalo se tak šest dní poté, co ji na středeční tiskovce ostře konfrontovala ukrajinská novinářka, jež chtěla znát její názory na běloruského diktátora Alexandra Lukašenka a válku na Ukrajině. A na rozdíl od předchozích tazatelů se nenechala odradit jednou vágní odpovědí.

Pětadvacetiletá Sabalenková překvapivě prolomila mlčení v úterý, konkrétně po čtvrtfinálové výhře nad Ukrajinkou Elinou Svitolinovou (6:4, 6:4). Pohledné utkání na dvorci Philippa Chatriera dostalo podivnou tečku, když Sabalenková po mečbolu marně čekala u sítě na Svitolinovou.

Ukrajinská hvězda se přitom opakovaně vyjádřila, že si s ruskou ani běloruskou hráčkou kvůli aktuální válce ruku nepodá. Francouzští diváci, kteří se na tenisových tribunách často mění z kulturních bytostí ve stádo, poraženou tenistku vybučeli.

Nepomohlo jí ani to, že je jejím manželem populární Francouz Gaël Monfils. „Nevím, na co (Sabalenková) čekala, protože o mém stanovisku o podání rukou jasně věděla už před zápasem. Moje první reakce byla: ‚Co jako děláš?‘ Kdokoliv v takové situaci prohraje, na toho bučí. Nebylo to pro mě překvapení,“ řekla na tiskovce osmadvacetiletá Svitolinová, která pařížské publikum jako čtyřnásobná čtvrtfinalistka turnaje velmi dobře zná.

Světová dvojka Sabalenková se ke svému čekání u sítě vyjádřila následovně: „Nevím. Byl to jen instinkt, po utkání to vždy dělám. Ona si ale bučení nezasloužila. Mám k ní velký respekt za to, co dokázala po porodu,“ řekla na adresu své soupeřky.

Tenistka z Minsku podle očekávání čelila i dotazům na svůj názor na běloruského diktátora Alexandra Lukašenka, s nímž se opakovaně fotila. „Hrály jsme spoustu fedcupových zápasů v Bělorusku, takže se s námi po utkání fotil,“ vysvětlila Sabalenková.

„Tehdy se ale nic špatného nedělo v Bělorusku ani na Ukrajině nebo v Rusku. A jak už jsem řekla mnohokrát, nepodporuji válku. Jsem pětadvacetiletá tenistka, nechci být zapojena do politiky,“ nechala se slyšet Sabalenková.

Její výroky ale opomíjejí fakt, že Lukašenkův režim byl represivní už před zmanipulovanými prezidentskými volbami v roce 2020. Buď jak buď, jedna z největších hvězd světového tenisu nakonec přišla s konkrétnějším názorem na běloruského vůdce.

„Je to těžká otázka. Nepodporuji válku, což znamená, že právě teď nepodporuji Lukašenka,“ sdělila reportérům.

Předchozí pařížské příběhy

Poslední epizoda není ani zdaleka jedinou, která zvedla poklidné vody v areálu Rolanda Garrose. Ukrajinka Marta Kosťuková nepodala Sabalenkové ruku po prvním kole a publikum, jež zjevně neznalo či neřešilo širší kontext, na ni při jejím odchodu z dvorce bučelo.

Ruska Darja Kasatkinová měla při osmifinále proti Svitolinové ve svém boxu ruskou zpěvačku Zemfiru, která je putinovským režimem označována za zahraniční agentku (žije v Paříži). Tenistky si po napínavém mači, jenž se nesl ve férovém duchu, navzájem ukázaly zdvižený palec, doplněný gestem uznání v obličeji.

Přesto pak diváci na Kasatkinovou bučeli. „Paříž opouštím se smíšenými pocity. Po posledním utkání na mě fanoušci bučeli jenom proto, že jsem respektovala stanovisko soupeřky o nepodání rukou,“ napsala na twitter ruská tenistka žijící v Barceloně.

„S Elinou jsme si po náročné bitvě navzájem projevily respekt. Buďte lepší, milujte se a nešiřte nenávist. Snažte se zlepšit svět,“ vzkázala světu Kasatkinová.