Nikdy v životě jsem tak neřval! Junior Mrva vyzve po velkém obratu nasazenou trojku

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z PAŘÍŽE – Stav 2:5 v rozhodujícím setu? Nevadí! Patnáctiletý junior Maxim Mrva v pondělí ohromil fanoušky na Roland Garros, když ve druhém kole udolal po obrovském boji osmnáctiletého Francouze Arthura Geu 2:6, 6:4 a 7:5. České naději drželi v zaplněném publiku na dvorci číslo 6 palce i členové rodiny, kteří mohli po proměněném mečbolu slyšet spontánní řev vítěze.

„Publikum bylo obrovské! Jsem moc rád, že je tady i moje rodina. Bylo to něco neskutečného! Jsem skoro bez hlasivek,“ nadšeně líčil český talent.

Maxim Mrva vstoupil do utkání vlažně, na kurtu dominoval jeho soupeř. To se změnilo na začátku druhé sady. „Pak jsem se rozehrál a začalo to. Takovou atmosféru jsem ještě nezažil. Bylo to fakt hezké, moc děkuji všem, kdo mi fandili,“ radoval se český mladík.

Ačkoliv se Mrva klouže po antuce ve francouzské metropoli, cítí se díky přítomnosti svých blízkých jako doma.

„Je tady mamka, brácha s přítelkyní, babička, bratranec, kamarádi i trenéři. Jsem za to rád, už dlouho jsem neměl turnaj, kde bych měl vlastně celou rodinu. Všichni doletěli z Česka stejným letadlem jako my. Zůstanou tady, dokud budu v turnaji,“ vysvětlil 17. junior světového žebříčku.

Jeho setrvání v soutěži viselo opakovaně na vlásku: ve třetí sadě proti Arthurovi Geaovi nejprve musel dohánět manko 0:2, poté dokonce 2:5! „Řekl bych, že to byl jeden ze tří nejtěžších zápasů, které jsem mezi juniory hrál,“ přiznal Mrva. „Za stavu 2:5 už jsem neměl co ztratit, začal jsem do toho hodně švihat a vyšlo to, za což jsem moc rád.“

Patnáctiletý Mrva, kterého v Paříži doprovázejí i trenéři David Kotyza a Martin Vondrák, si postupem do osmifinále Roland Garros vylepšil své grandslamové maximum.

„Na konci jsem prostě řval! Byl jsem moc šťastný, pocity byly neskutečné, měl jsem i husí kůži. Fakt super! Myslím, že nikdy v životě jsem takhle hodně neřval!“ usmíval se člen prostějovského klubu.

Jestliže jeho protivník ze druhého kola Arthur Gea byl těžkou zkouškou, osmifinálová výzva v podobě turnajové trojky Dina Prižmiče bude ještě náročnější. Sedmnáctiletý Chorvat uhrál loni na juniorském Roland Garros semifinále, ve světovém žebříčku je osmý a na kontě už má i pět titulů z mužských akcí ITF.

„Viděl jsem ho hrát, na zápas se těším. Doufám, že předvedu nejlepší výkon a chci samozřejmě vyhrát. Myslím, že on může jako favorit cítit tlak,“ doplnil osmifinalista Mrva.