Flipkensová o kamarádce Muchové: Mám z ní radost. Předávám jí zkušenosti jako mentorka

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z PAŘÍŽE – Důležitou součástí týmu Karolíny Muchové je také belgická tenistka Kirsten Flipkensová, která se v závěru své kariéry věnuje výhradně čtyřhře. Sedmatřicetiletá veteránka má zkušeností na rozdávání, fanoušci si ji patrně nejvíce pamatují z Wimbledonu 2013, kdy prošla přes Petru Kvitovou do semifinále. „S Karolínou si rozumíme, funguje nám to. Víme, kdy je čas na vážnou práci a kdy si udělat i trochu legrace, což je taky důležité,“ vyprávěla v Paříži sympatická Flipkensová.

Spolu s trenérem Emilem Miškem pomáhá Karolíně Muchové také její kamarádka Kirsten Flipkensová. Někdejší světová třináctka je v týmu šikovné Češky už od začátku sezony a zatím může být s výkony její kamarádky navýsost spokojená.

„Jsme dobré kamarádky, vždycky jsem měla ráda její styl hry. Na začátku roku se mě zeptala, jestli bych jí nepomohla. S Karolínou si důvěřujeme v tenisových i netenisových záležitostech. Jsem spíš mentorka, předávám jí svoje zkušenosti o věcech na kurtu i mimo něj,“ přiblížila svou roli Flipkensová.

Belgičanka se zpravidla účastní stejných turnajů jako Muchová, což je podmínkou pro jejich spolupráci na místě. Na pařížském Roland Garros skončila ve druhém kole čtyřhry.

„Až doteď jsme hrály stejné turnaje, takže to funguje, Kája si vede dobře, mám z ní radost. Ona má velký arsenál zbraní, je velmi talentovanou a komplexní hráčkou. Umí hrát servis–volej, slice i dropshot,“ pochválila Muchovou.

Flipkensová se českým tenisovým fanouškům nejvíce ukázala ve čtvrtfinále Wimbledonu 2013, kde nečekaně vyřadila Petru Kvitovou po třísetové bitvě. Na okruhu se utkala i Muchovou, jíž podlehla v první rundě Australian Open 2020 poměrem 3:6, 6:2, 6:7 (7:10).

„Je to sranda, někdy o tom vtipkujeme, protože mě porazila v tiebreaku třetího setu,“ hlásila Flipkensová, která má o hře Muchové dokonalý přehled.

„Posledních pět měsíců analyzuju její hru a vidím, co by mohla tu a tam zlepšit. Zatím má skvělý rok, potřebuje zůstat zdravá. Jsem stoprocentně přesvědčená, že ze svého potenciálu dokáže dostat maximum,“ uzavřela Flipkensová.

Muchovou čeká v úterý čtvrtfinále proti Anastasii Pavljučenkovové. Utkání je na programu jako první v pořadí na dvorci Philippa Chatriera, tedy od 11 hodin.