Nervozitu nechal v Austrálii! Hrazdil zvládl pařížskou výzvu a má premiérovou výhru

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z PAŘÍŽE – Teplota 27 stupňů Celsia nenapovídá, že by v Paříži panovaly náročné podmínky, opak je ale pravdou. Český mladík Jan Hrazdil se však s horkem na francouzské antuce popral skvěle a v prvním kole juniorského Roland Garros porazil domácího Tiaga Pirese 6:2, 6:7(4) a 6:3. Člen pražského I. ČLTK tím oslavil svou premiérovou grandslamovou výhru v hlavní soutěži.

„Určitě je to hezké. Jsem rád, že se moje kondiční příprava vyplatila,“ řekl Tenisovému světu Jan Hrazdil, jenž vybojoval postup po dvou hodinách a sedmi minutách.

Český teenager nejprve vedl 4:3 s brejkem ve druhém setu, následně prohrával v rozhodující sadě hned třikrát o brejk (0:1, 1:2, 2:3), závěr duelu ale zvládl fantasticky.

„Ze začátku mě držel servis, ve druhém setu mě ale opustil. Už to bylo špatné, ale soupeř začal za stavu 2:2 ve třetím chytat křeče. A já jsem si začal věřit víc a víc. Snažil jsem se chodit na síť a povedlo se mi to,“ komentoval český talent, jehož trenérem je Václav Šafránek.

Levou rukou hrající Hrazdil se přesunul do Paříže z turnajů v České republice, na nichž se mu dařilo velmi slušně. „Myslím, že se mi povedly. Odstartoval to challenger na Štvanici, kde jsem uhrál kolo v kvalifikaci a prošli jsme do finále čtyřhry,“ zavzpomínal na nečekaný úspěch po boku Jiřího Barnata.

Osmnáctiletý tenista následně uhrál shodně osmifinále dvouhry a čtvrtfinále čtyřhry na turnajích ITF na pražských Spojích a v Mostě. Po sérii mužských turnajů už měl před sebou jasný cíl: juniorské Roland Garros.

Hrazdil se tohoto klání poprvé zúčastnil loni, neprošel však kvalifikací, jež se hraje mimo hlavní areál. Zároveň se těsně nedostal do soutěže čtyřhry. Nyní už ale poznává specifickou atmosféru antukového grandslamu včetně přísných francouzských fanoušků.

„Pro některé hráče je určitě nepříjemné, když proti vám tleská celý kurt,“ odkázal na svůj mač s Francouzem Tiagem Piresem. „Nebylo tam zrovna málo lidí, ale v pohodě, dá se to zvládnout.“

Talentovaný Čech už hrál před početnějším publikem na štvanickém challengeru a také letos na Australian Open, kde si odbyl grandslamovou premiéru v hlavní soutěži. V Melbourne Parku ho tehdy rychle vyprovodil z kurtu Američan Kyle Kang se ztrátou jediného gemu.

„Nervozitu jsem si vybral v Austrálii. Teď už to bylo mnohem lepší,“ pousmál se Hrazdil, jehož protivníkem ve druhé rundě bude dvanáctý nasazený Rei Sakamoto z Japonska.